Посланик Секизкьок разкри защо в Турция няма извънредно положение заради COVID-19

  • 02 април 2020 16:33

  • 8916
  • 8
Посланик Секизкьок разкри защо в Турция няма извънредно положение заради COVID-19
© Булфото, архив

Коронавирусът успя да повлие на целия свят. Всяка държава сама преценява ситуацията и определя мерките за справяне с проблема. Това коментира Н. Пр. Посланикът на Турция Айлин Секизкьок.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

В предаването „Плюс – минус“ по Нова Тв. тя подчерта, че най-важният фактор е предотвратяване на социалните контакти, което обаче е трудно приложило, а въпросът има и икономическо измерение.

„Заразата пристигна в Турция по-късно, първият оповестен случай бе на 11 март. Нашата цел е да занижим кривата“, заяви посланикът.

Каква е ситуацията в Турция след коронавируса

„Турция не прие принудителни мерки като извънредно положение и карантина, защото нашата цел бе да въвлечем гражданите в борбата с епидемията, така че те доброволно да вземат мерките. Предпочетохме постепенно да минем към мерките“, обясни още Айлин Секизкьок.

„Що се касае до броя на тестовете, те непрекъснато растат. До вчера броят им беше 100 000, 15 000 седмично, до следващата седмица ще е 35 000, смятам, че това не са малък брой тестове. Има нарастване на случаите, което е свързано именно с увеличане на тестуваните лица. Турция има това преимущество, че здравният сектор е изключително развит. Създадохме една система от градски болници, които са големи болнични компекси. Имаме големи брой отделения за реанимация. Мога да кажа, че дори когато вирусът достигне своя пикт 60% от отделенията по реанимация ще бъдат използвани“, коментира още посланикът.

Тя потвърди ,че Турция поддържа добра комуникация с България по повод кризата с коронавируса. Отбеляза, че още в началото на кризата премиерът Бойко Борисов имаше посещение в Турция, след което южната ни съседка е изпратила предпазни медицински консумативи. Айлин Секизкьок каза, че е решен и проблемът с преминаването на тежкотоварни камиони през границите.

За кризата с мигрантите тя каза, че не трябва да се смята, че Турция няма да спазва споразумението с Европейския съюз. Посланикът показа снимка, на която се вижда лагер за убежище на хиляди хора, предимно жени и деца, които бягат от Идлиб.

„В лагера има 1,5 милиона души, които имат желание да влязат в Турция, но да тръгнат към Европа, за да потърсят по-добро място за живеене. Искам да кажа, че без тези хора, Турция е приютила 4 милиона мигранти и бежанци“, посочи посланикът на Турция.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
8916 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2020.04.02 | 17:12

2
ДОБРЕ ЧЕ СЕ ОТЪРВАХМЕ ОТ ТУРЦИЯ ВЕДНЪЖ И ЗАВИНАГИ. ДНЕС БЪЛГАРИЯ Е ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА ЧАСТ ОТ ЗАПАДА.

2020.04.02 | 21:37

8
БРЕЙ, ЗЛОСТНИ ОТГОВОРИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПОТУРНАЦИ ХАХАХА ПУКНЕТЕ СЕ ОТ ЯД НЕЩАСТНИЦИ. БЪЛГАРИЯ Е ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА! ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

2020.04.02 | 21:26

7
ей толкова сме далече от запада !никога немежем са сме страна от запада!ние сме страна от балканите и винаги така ще бъде

2020.04.02 | 20:23

5
"ДНЕС БЪЛГАРИЯ Е ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА ЧАСТ ОТ ЗАПАДА" \\ Дегенерате, (елиминирайки първото изречение от коментара ти и разглеждайки самостоятелно второто изречение) голямо щастие за теб е, че нямаш следи от съзнание, за да осъзнаеш, каква воняща, деградираща и пагубна ментална фекалия си сътворил!
Hohoho

2020.04.02 | 18:25

3
Ха ха ха
Кико

2020.04.02 | 20:45

6
Както каже Султана(знаете играта, тука има, тука нема). Накрая ще дойдат "братята" от север и ще им помогнат с миене на улиците със залежали водоноски и водачи чекисти!
Вашето име

2020.04.02 | 18:51

4
Добре, че са подготвени и имат достатъчно болници и легла. Но.... дано все пак им стигнат. Много хора от различни точки на света се изказаха, че нещата са под контрол, докато не дойде паниката.
само гадната крадлива ТИКВА

2020.04.02 | 16:45

1
слуша господарите -ционисти и тегли милиарди виртуални фалшиви долари. Ще зароби народа си за вечни времена.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини