КНСБ иска вносителят на предложения за промени в Закона за енергетиката да представи анализ на въздействието

  • 01 април 2020 13:53

  • 280
  • 0
КНСБ иска вносителят на предложения за промени в Закона за енергетиката да представи анализ на въздействието
© Pixabay

Предложенията за промяна на Закона за енергетиката засягат конкретен случай и не правят опит да регулират цялостно въпроса за уреждане на взаимоотношенията по веригата на доставките при разлики в регулаторно определени цени и реални пазарни цени. Това се посочва в бележки на КНСБ по законопроекта, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

В позицията на синдиката се очертават няколко проблемни области в законопроекта. Отбелязва се, че не са обхванати всички групи крайни клиенти, като водачи на МПС на газ, което създава условия за дискриминационно третиране и съответно за атакуване на предложенията.

Теменужка Петкова: Хората могат да бъдат спокойни

Според КНСБ потенциалната промяна със задна дата на компоненти на цената на електрическата енергия, както е предвидено в ал.3 и 4, може доведе до лавина от административни проблеми, които ще обезcмислят мярката за връщане на надвзети суми.

"Не са предвидени санкции за неизпълнение на предвидените задължения от крайните снабдители, както и не е вменен контрол по изпълнение на предвидените действия по възстановяване на надвзети суми от крайни клиенти", посочват още от КНСБ.

Според синдиката необходимо е допълнително изясняване на случаите, в които може да се налага промяна на цените на топлинната и електрическа енергия, във връзка с предложението да се допълни чл. 30, ал. 1, т. 7 от ЗЕ с текст, който определят ежемесечно утвърждаване на цените на природен газ, за да не се налага отново преизчисляване със задна дата на надвзети суми.

КНСБ предлага законовата мярка да обхваща само преките клиенти на "Булгаргаз" ЕАД и то в случай че те нямат задължения към Дружеството. В противен случай, полагащите се суми да се прихванат от текущите им задължения.

Клиентите на крайни снабдители на природен газ и на лицензираните дружества за извършване на дейности в енергетиката да бъдат компенсирани при изготвяне на изравнителните сметки и чрез корекции при ценообразуването за следващ период, във връзка с което КЕВР да разработи методика и указания настояват още от КНСБ.

КНСБ иска вносителят на предложенията за промяна в ЗЕ да представи анализ на въздействието, включително проследяване на отражението му по веригата на доставките.

Няма да спират тока и при неплатени сметки при извънредното положение

След запознаване с предложения проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката КНСБ е представила своите бележки и предложения пред председателя на енергийната комисия в парламента Валентин Николов с копие до министър Теменужка Петкова.

Предложенията за промени в Закона за енергетиката, които регламентират връщането на надвзетите суми от обществения доставчик на природен газ, са публикувани на страницата на Националния комитет на Световния енергиен съвет за обществено обсъждане с изключително кратък - 30 март, посочват от КНСБ. Поради това становището на КНСБ е насочено към Комисията по енергетика при Народното събрание, уточняват от синдиката.

Предлаганите промени са включени в частта "Преходни и заключителни разпоредби" към Закона за енергетиката, поради което е добре да се обсъди възможността за разглеждането им съвместно с други два законопроекта- този за компенсация на енергоинтензивните предприятия за разходите за "кафява енергия" и този за следваща стъпка при либерализация на електроенергийния пазар, допълват от КНСБ.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
280 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини