Токов удар уби черен лешояд в Търговищко

  • 30 март 2020 12:28

  • 533
  • 0
Токов удар уби черен лешояд в Търговищко
© Pixabay

Черният лешояд Екстрамадура бе открит мъртъв на 27 март в следствие на токов удар край село Малоградец, област Търговище. Това съобщават от Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани".

Екстрамадура е женска птица, внесена от Испания, и освободена от адаптационната клетка в Котел през април 2019. Тя, както и цялата група от общо 10 птици, са се адаптирали добре към района на освобождаване.



С настъпване на пролетта на 2020 г. са предприели скитания на големи разстояния, като често са посещавали района на Централен Балкан, някои са достигали до най-западните части на Стара Планина - ПП "Врачански Балкан".

Фотокапани ще следят живота на египетски лешояди в страната и през 2020 г.

На 21 март Екстрамадура и още два черни лешояда са предприели скитане на север, като са нощували в района на Силистра. Влошените метеорологични условия на следващия ден са ги "поставили в капан" и са затруднили прибирането им към Котел.
Така след няколко опита за прибиране, в следващите дни Екстрамадура е попаднала в непознат за нея район и е кацнала да нощува на фаталния за нея електрически стълб. Тя е била локализирана благодарение на сателитния й предавател и е била намерена мъртва от служители на проект "Светло бъдеще за черния лешояд" LIFE14 NAT/BG/649.

Изпратен е сигнал до РИОСВ Шумен за прилагане предвидените разпоредби на Закона за биологичното разнообразие. Информирани са местните представители на НЛРС "СЛРБ" - ЛРС Антоново, които са проявили готовност за съдействие в случай на съмнения за бракониерско посегателство върху птицата.

Трупът на птицата е бил транспортиран до Спасителния център за диви животни за аутопсия. Видимо е с външни белези от изгаряне, причинени от токов удар при допир с електропровод. Взети са били проби за токсикологичен анализ за изследване за наличието на отрови.

Токовият удар е често срещана причина за смъртта при едрите птици, посочват от организацията.

Последвайте канала на

Novini.bg
533 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини