Красимир Дачев пред novini.bg: Предприемачи, които чакат за всичко на държавата, защо не станат чиновници

  • 27 март 2020 18:21

  • 7121
  • 0
Красимир Дачев пред novini.bg: Предприемачи, които чакат за всичко на държавата, защо не станат чиновници
© нова тв

Каква ще бъде икономическата цена на пандемията от коронавируса, която българските фирми и граждани неминуемо ще платят? Потърсих за коментар индустриалецът, почетен гражданин на Свищов Красимир Дачев.

Пандемията ни хвана изключително неподготвени както нас, така и държавите на Стария континент в цялост. Докато заразата пламтеше в Китай, ние тука се занимавахме със Зелената сделка, с някакви болни дечица като онази Грета Тумберг, обръщахме внимание на всякакви глупости, вместо да се готвим за заразата, мислейки си сигурно, че пандемията се случва на друга планета. И сега изведнъж - олеле!

Красен Станчев: 50 милиона загуби търпи бизнесът заради коронавируса и то само за ден

Естествено, че ще има последствия, особено за страни като нашата с отворена икономика. Ще има намалено производство, затвареяне на някои малки фирми, заведения, по-ниски печалби с по над 3% поне и т.н.. Но все пак трябвада се държим с достойнство. Аз такъв масов рев като този у нас сега, не съм чувал, дори на моменти ме е срам да го слушам. Всеки има проблеми, аз също. Но не може да има такова масово оплакване, каквото е у нас. В Китай заразата колко продължи при това огромно по численост население? Ние тука оревахме света колко сме били нещастни, кой ще ни помогнел и прочее. Смешно е да гледаме хора с власт и позиции, които търсят кого да хванат за ръка, за да не ги е страх да минат през този лош период.

Предприемачът живее постоянно в риск. Не бива някои да хленчат и да се държат като момиченца. Хората стоят зад нас, трябва да ни вярват, да сме хладнокръвни. Изненадан съм от липсата на характер в българското предприемачество. И на мен не ми е лесно, тъй като моята дейност е 90 на сто експортно ориентирана. Това в нормални времена е предимство, но сега е недостатък. Но такова е положението, мълча, стискам зъби и гледам как да оцелея и да съм над водата в ситуацията. Смятам, че не бива да чакаме на държавата за всичко, особено ние, предприемачите. Ако някой от колегите се надява на това, по-добре е да стане чиновник, не да се нарича бизнесмен. Такива по какво точно се различават от наемните работници! Предприемачите трябва да сме национално отговорни в този момент.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
7121 0

Свързани новини

Водещи новини