20 от контейнерите с отпадъци на пристанище Варна-запад напуснаха България и ще бъдат върнати в Италия

  • 27 март 2020 13:18

  • 599
  • 0
20 от контейнерите с отпадъци на пристанище Варна-запад напуснаха България и ще бъдат върнати в Италия
© Булфото (архив)

Днес на пристанище Варна-запад са били натоварени на кораб и са отпътували за Италия 20 от контейнерите с отпадъци, за които се води досъдебно производство от Районната прокуратура във Варна. За реекспорта им прокуратурата даде разрешение през февруари тази година. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна.

В момента на пристанището се намират само 25 от общо 127-те контейнера с италиански боклук. Днес е дадено разрешение за реекспорт от Районната прокуратура във Варна и следващата седмица се очаква и последните контейнери с италиански отпадъци да напуснат България и да бъдат върнати в Италия.

Засякоха контейнер с радиоактивен товар у нас

Пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна припомня, че по случая с контейнерите бе образувано досъдебно производство от Районната прокуратура във Варна по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс, след като бе установено нарушение на реда за пренасяне на отпадъци през границата. Производството бе взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна в изпълнение на разпореждането на главния прокурор.

127-те контейнера с отпадъци са изпратени в България на няколко пъти от италианската фирма „Дентиче пантелоне“ със седалище в град Салерно и са складирани на пристанище Варна-запад. Получател на стоката е регистрираната в София фирма „Блацион“ ООД.

На пристанището във Варна товарят поредните контейнери с отпадъци за Италия

При проверка на съдържанието на италианските контейнери на 17 януари тази година с участието на наблюдаващия прокурор от Районната прокуратура във Варна, представители на РИОСВ, митницата, МВР и ДАНС бе установено, че съдържат текстилни, стъклени и дървени отпадъци, освен пластмаса и каучук.

След изтичане на 90-дневния срок за временно складиране, в какъвто режим са били всички 127 контейнера с отпадъци от Италия, на 30 януари са проверени и останалите 102 контейнера, изпратени от италианската „Дентиче пантелоне“ за българското дружество „Блацион“ ООД. При проверката е било установено, че и тези контейнери съдържат смесени отпадъци, а не декларираните пластмаса и каучук.

С реекспорта за Италия на 20-те контейнера днес и предстоящото връщане на в Италия и на последните 25 сагата с италианския боклук е към края си.

Разследването продължава с изпълнение на възложените от Районната прокуратура във Варна действия на територията на Италия и Северна Македония, постановени с европейски заповеди за разследване.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
599 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини