Доц. Ангел Кунчев: Не е време за разнобой, ще има все повече оздравели от COVID-19

26 март 2020 16:32

Доц. Ангел Кунчев: Не е време за разнобой, ще има все повече оздравели от COVID-19
© Кадър: Нова Тв
4423 4

Когато страната е в тежък момент, един от принципите е да има единоначалие, да се дават точни и ясни разпореждания и да не хвърляме хората в това кой по-прав и по-крив. Не трябва да има разнобой. Това заяви членът на Националния щаб за борба с коронавируса и главен държавен инспектор доц. д-р дмн. Ангел Кунчев по повод различните мнения в гилдията за и против бърз скрининг на населението за наличие на коронавирус.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22470

Част от членовете на Медицинския съвет, сформиран от правителство, като поддържащ Щаба за коронавируса, коментира в полза на бързите тестове. Но от Националния щаб смятат, че те не са достатъчно достоверни. В предаването „Плюс – минус“ по Нова ТВ. той коментира, че специалистите, които сега ходят по медиите и защитават масовия скрининг преди време на среща с доц. Кунчев не са казвали нищо в тази насока.

Фандъкова напомни кои обекти в София остават затворени до 12 април

„Те не обелиха дума, след това по студиата обясняват какво трябва да се направи. Така или иначе в ситуация като тази на хората трябва да се дават ясни указания какво трябва да се правят. Трудно ми е да кажа лобиране. Като порови човек или стига до пари, или до жена “, каза още Ангел Кунчев.

„До вчера бях събрал 16 различни оферти, те не са еднакви, не са равностойни, има много сериозно претенции към част от тези тестове. Има и други държави, които посочват много неточности“, обясни още доцентът.

И добави, че един от последните примери за разминаване с бързите тестове е от Бургас. По думите му не може да се предвиди масов скрининг, а по-скоро тестване на определени рискови групи:

- върнали се от чужбина;

- туристи, които се връщат от ски дестинация;

- хора, които са имали контакт със заразени;

Доц. д-р Ангел Кунчев потвърди, че може да се смята, че има петима излекувани, за които се очакват резултатите от втория тест за наличие на вируса. Първите са били отрицателни, тоест пациентите са здрави.

„Оздравелите ще стават все повече – около 70-80%“, каза главният държавен инспектор.

Той докладва още, че четирима от заболелите с коронавирус са в тежко положение, двама от тях са в застрашено състояние и може да се стигне до летален край. А състоянието на всички заболели у нас като цяло е стабилно.

COVID-19 застрашава лечението на хора с редки болести

Доц. Ангел Кунчев обърна внимание и на други важни неща, които хората трябва да имат предвид при превенция от заразяване с вируса. Бременните жени не бива да се притесняват от COVID-19, децата боледуват по-леко и се заразяват по-рядко от другата група от населението. Хората с имунни заболявания са по-податливи заради медикаментите, които приемат, но в никакъв случай не бива да спират лекарствата, които поддържат състоянието им. За тях д-р Кунчев препоръча да избягват контактите с хора и да са по-предпазливи. Маските не са задължителни за здравите хора, но са препоръчителни, като например при ходене в магазин.

Пред Нова ТВ Кунчев коментира, че се взимат навременни мерки. Той смята, че голяма част от населението спазва заръките.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22470

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
4423 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (4)

Добави коментар

2020.03.26 | 18:34

66927
НЯМА РАЗНОБОЙ, САМО БОЙ ПО КОМУНИСТИТЕ
1000

2020.03.26 | 17:58

66892
Все още има "юнаци" които ходят без маски в магазините,както има и магазини в които препоръката за избягване на струпване на хора не се спазва....Явно част от българите са последователи на Тома Неверни....искат на всяка цена да разберат има ли го тоя вирус....

2020.03.26 | 17:52

66885
Много оранжево взе да става
Офцъ

2020.03.26 | 17:35

66855
Е, и... ?!?! Какво като има заразени, ще преболедуват и ще им мине... Кво сте ми набоядисали в оранжево областите???.. Във всичките ли населени места там има заразени, че сте го заранживили.... това не е ли манипулация сега??? Алоуу новините, кефи ве да плашите обикновените хора май а....

Добави коментар

Водещи новини