ВМРО иска референдум за музея-костница в Батак

  • 04 април 2012 12:42

  • 1142
  • 0
ВМРО иска референдум за музея-костница в Батак
©

Референдум за запазване на музея-костница в Батак, който в момента е действащ църковен храм, инициират от ВМРО и Инициативен комитет. Това заяви на пресконференция в БТА Костадин Костадинов, зам.-председател на ВМРО.

Досега са събрани над 800 подписа, които ще бъдат внесени в общинския съвет на Батак. Според Костадинов събраните подписи са напълно достатъчни да сезират общинската администрация. По думите на историка Веселин Станков от Инициативния комитет за запазване на музея-костница в Батак миналата година пловдивският митрополит Николай е изразил желание пред местната общинска структура храмът "Св.Неделя" да стане собственост на Българската православна църква. От тогава музеят-костница е действащ храм.

Опасенията на Инициативния комитет са, че в храма ще бъдат правени сватби и кръщенета, които според тях ще осквернят паметта на загиналите по време на Априлското въстание в Батак през 1876 г. Станков посочи, че е била уведомена Главната инспекция за опазване на културното наследство към Министерство на културата, но реални мерки до момента не са последвали.

От ВМРО заявиха, че превръщането на музея в действащ храм е неоснователно и поради непосредствената близост на строената в продължение на 30 години и завършена през 40-те години на миналия век църква "Успение Богородично".

Последвайте канала на

БТА
1142 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини