Коронавирусът вилнее, а те продължават да целуват ръка на попа

  • 23 март 2020 21:55

  • 2625
  • 10
Коронавирусът вилнее, а те продължават да целуват ръка на попа
© Булфото (архив)

"Земята е плоска - това го знаят много хора по цялото земно кълбо!".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

В условията на сегашната пандемия Българската православна църква (БПЦ) се държи по същия конфузен начин, както авторите на горния лозунг за обединяване на плоскоземниците. Учените знаят всичко за коронавируса: как се закачва за човешките клетки, как копира кода си, каква симптоматика предизвиква, как реагира човешкото тяло  и т.н. Те вече от месеци обясняват, че трябва да се взимат най-елементарни мерки: да стоим на дистанция от други хора, да не се ръкуваме, да не пипаме други хора и предмети, да си мием ръцете. БПЦ взима всичко това за сведение, но в крайна сметка (в лицето поне на един свой митрополит) казва: Абе то може и да е така, ама в църквата коронавирус не се лови. Тоест: по цялото земно кълбо хората знаят, че Земята е плоска... 

Митрополит Киприан с апел хората да не посещават храмовете

На вчерашна литургия, излъчена пряко от българската държавна телевизия, богомолците продължиха да се тъпчат в църквата (опасно!) и да целуват ръка на попа (супер опасно!), сякаш същата тази държавна телевизия не им е обяснила многократно да не го правят. А пък въпросната държавна телевизия сякаш изобщо няма проблем да дава научно правилни съвети и после радостно да излъчва репортажи как те се нарушават.

Помните ли разказа на Елин Пелин „Напаст Божия“? Ето накратко съдържанието му - за всички, които не са го чели. А и за БПЦ. Страшна болест избухва в селото. Попът я гони с литургии, водосвет и посребрени икони на Богородица. Даскалът обаче установява, че заразата идва от поповия кладенец и решава с помощта на будната селска общественост да се погрижи за хигиената. Ето как завършва този разказ:

Оттогава момците се заредиха да пазят излака дене и ноще. Цели четири недели който и да минеше оттам, ще види изправена до върбата стройната фигура на момък с голяма тояга в ръка, млад, бодър, бдящ като войник на поста си. А сушата все още немилостиво гореше и челиченият ек на жабите все още по цяла нощ трептеше над ширното припламнало поле, над озлочестеното селце и предсказваше, че няма скоро да се свърши.

 И едно глухо неверие се роди между млади и стари. Един злобен ропот се понесе от недоволните души и отчаяните сърца, които почнаха да давят с вино и ракия тъгата и мъката си. Свещеникът, уморен и разочарован, заряза литии и водосвет. В черквата освен жени и старци друг никой не стъпяше. А кръчмите се пълнеха с отчаян и пиян народ. И там сред грозния шум се чуваха и греховни думи:

- Бог не е милостив - не молете му се! Нека като жабите, кога им пресъхне блатото - да прокълнем и да умрем.

Писал го е Елин Пелин. За когото се смята, че добре познава главата и душата на българина.

Въпреки коронавируса, Църквата няма да отменя богослуженията

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Дойче веле
2625 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2020.03.24 | 10:06

10
Поповете и си бъркат по анусите, защото са педали. Религиите нямат място в 21 век. Най-богатите държави са с развита наука и голям процент атеисти.

2020.03.24 | 09:02

9
И Патриарха и Митрополитите призовават останете си в къщи ,но има хора които имат нужда да отидат на служба ,да запалят свещ за спасението на своите близки и същите тези хора са по отговорни от тези на Витоша ,по Витошка ,пък и в по малките градове разхождайки се без цел и посока .А свещено служителите трябва да са в храма да отправят молитви за всички нас вярващите ,дори и за тези които хулят Бога и неговите служители Бог да ни пази.
Pop krıstyo

2020.03.23 | 22:38

2
Madde in bulgaristan???????
Поповете

2020.03.24 | 06:40

8
са абсолютни микроби ,педали носители на болести които лапат готови пари а балъците им целуват ръка
Мунчо

2020.03.24 | 06:16

7
Най-после разумни коментари! А слугите на (знаете кой) ще бъдат победени, защото са от света!
Дойче веле,

2020.03.24 | 01:10

6
Попът е действителен Християнин и представител във физическия свят на Бога на човечеството Христос! Действителният Християнин не може да умре от вируса!
Аз

2020.03.24 | 00:23

5
Честита БОЙКОТУРА!!!
Георгиева

2020.03.24 | 00:08

4
Хората не си позволяват да 'взимат благословия' от свещениците заради вируса. Самите свещеници се отдрьпват и не дават да им се целува рька. Ако снимката е истинска, то това е някакво изключение. Колкото до целуването на иконите и причастяването, не знам от какво се притесняват гражданите които не ходят на цьрква, не целуват иконите и не се причастяват. Православните граждани навьн спазват сьщите правила като другите- носят се маски и рькавици. Стоят на разстояние и ако не са на работа не обикалят по градинките. Само до преди седмица се бутахме в метрото на 5 см. един от друг. Колко ли хора са се заразили? Според мнението на медицинските специалисти, пикьт на болестта се очаква след около две седмици. Защо ли? Може би, защото заразените вече граждани тогава ще проявят симптоми. Има качени клипчета, колко лесно се предава болестта. Може да се хване и с маска, защото заразата остава вьв вьздуха по няколко часа. Аз не видях до сега някой да носи очила когато ходи до магазина. Не сьм виждала и никой да бьрше парите с които се пазарува...

2020.03.23 | 23:25

3
Авторът говори абсолютни глупости. Присъствах лично на службата и всички хора бяха на разстояние минимум метър и половина един от друг. Никой не се е гъчкал един в друг ЗА РАЗЛИКА от била кауфланд, фантастико и другите такива. Ама нали важно е да ядем, духовната храна не е важна. И е много лесно да се говори навсякъде за това как 30 човека заплашват националната сигурност като ходят на църква, а да се пропуска, че 200 000 души, псевдо българи са се върнали за една седмица от най-засегнатите държави- ама няма проблем те трябва да си дойдат- тук от град до град ще се пътува с бележка, те могат цяла Европа да минат и да си дойдат- те не са проблем, за разлика от хората в църквата.

2020.03.23 | 22:04

1
ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ЦЕЛУВА НА САТАНАТА ГЗ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини