Ровят за престъпно имане 15 г. назад

  • 04 април 2012 08:28

  • 1519
  • 0
Ровят за престъпно имане 15 г. назад
©

Спецкомисията по гражданска конфискация ще рови за престъпно имане не 10, а 15 години назад. Давността е увеличена с петилетка преди второто четене на законопроекта, което започва днес във вътрешната комисия на парламента, съобщава "Стандарт Нюз", като се позовава на депутати от ГЕРБ.

В проекта се прави и друга генерална промяна. Административните нарушения за облага над 150 000 лв. с влязъл в сила акт също ще са повод за проверка от спецкомисията, съобщава шефът на вътрешната комисия Анастас Анастасов. Текстът е вкаран в закона по предложение на ГЕРБ, а процедурата по конфискация ще се задвижва, ако облагата не може да бъде отнета по друг ред.

Експерти обясняват, че това ще засегне например далавери с разрешителни за строеж - ако са издадени за вдигане на къща например, а на мястото е изникнал хотел за милиони. Това бил един от най-проблемните текстове в т.нар. закон Попова, който бе бламиран от ГЕРБ още на първо четене през юли м.г.

Конфискация на необяснимо богатство ще се прави на обвинени за широк кръг престъпления - от убийство през подкуп до кражби, измами и служебни злоупотреби. След като провери имането 15 г. назад, спецкомисията по конфискация трябва да установи, че законните приходи и собствеността се разминават с поне четвърт милион лева. Проверката продължава максимум година и половина. Последната дума за конфискация има съдът. Има минимум вещи и имоти, които законът пази от отнемане - например единствено жилище и покъщнина от първа необходимост. Отнетото имущество ще се управлява от съвет от заместник-министри.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1519 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини