КНСБ предлага мерки за гарантиране на възнагражденията и за опазване на здравето на работниците

  • 16 март 2020 17:19

  • 852
  • 0
КНСБ предлага мерки за гарантиране на възнагражденията и за опазване на здравето на работниците
© Булфото (архив)

КНСБ предлага да се разблокират военновременните запаси с цел осигуряване на необходимите предпазни средства и да се насочат към високорискови професионални групи, като всички медицински лица, работещите в административния сектор, в транспортния сектор - градски транспорт, летища, БДЖ. Това се посочва в позиция на синдикалната организация по мерките, свързани с въведеното извънредно положение.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33017

КНСБ приветства въведените от правителството мерки като навременни и смята, че са стъпка в правилната посока за опазване на здравето на гражданите на България. От синдиката обаче смятат, че мерките биха били по-ефективни, ако се вземат предвид и предложенията на Конфедерацията.

КНСБ настоява държавата да предприеме необходимите действия за осигуряване на пределни допустими цени на продукти, необходими за ограничаване на разпространението на коронавируса.

На следващо място, трябва да се осигури гарантиране на доходите на работниците, останали временно без заетост, чрез компенсиране от държавата като обезщетения или от държавния бюджет, или от Фонда за гарантиране на вземанията, като се разшири възможността фирмите с намалени обороти да получат пари от фонда, смятат от КНСБ.

Обявиха важна информация за сметките за тока по време на извънредното положение

Според синдиката приоритетно трябва да се осигури финансиране за болниците и за хората, които са на първа линия в борбата с пандемията, като се определи механизмът и начинът на финансиране на медицинския персонал. За целта от синдиката настояват за среща със здравния министър Кирил Ананиев.

Предвид облекчаване на бизнеса в условията на задаващата се тежка икономическа криза, подкрепяме възстановяването на надплатените суми за природен газ на крайните клиенти на "Булгаргаз" след споразумението с "Газпром", допълват от КНСБ.

От Конфедерацията искат всички забавени и дължими плащания на държавата да бъдат изплатени с оглед предотвратяването на фалити и невъзможност за изплащане на суми към доставчици.

Държавата помага на бизнеса, ще поеме 60% от заплатата на работниците

КНСБ подкрепя промяна и отлагане на сроковете за годишно финансово приключване на плащанията на осигуровки и ДДФЛ, подаване и плащане на годишните данъците на физическите лица, съобразно срока на действие на извънредното положение. Да се отложи срокът за плащане на годишния данък печалба за фирми и физически лица, съобразно финансовото състояние на фирмите, искат още от КНСБ.

Според синдиката, за физически лица и фирми трябва да се даде право на разсрочване на кредитни вноски от финансови институции, а при необходимост въвеждане на мораториум върху плащането на ипотеки и/или предоговаряне на условията и рефинансиране на рисковите ипотеки.

КНСБ предлага на ниво предприятия да се свикат комитетите и групите по условия на труд за разглеждане на мерките за осигуряване на безопасност при работа в новата ситуация. Да се допълни оценката на риска на работните места с конкретни мерки за минимизирането му. Да се предприемат мерки за консултиране на работниците за действията, които да предприемат при съмнения за заразяване, искат още от КНСБ.

КНСБ иска социалните работници, социалният патронаж да бъдат задължително снабдени с всички предпазни средства. На хората, затворени вкъщи, да бъдат също предоставени дезинфектанти.

Конфедерацията предлага в Кодекса на труда да се даде възможност работодателят при извънредно положение да може да променя със заповед работното място на работника и служителя, като работата да се извършва от дома или от определено място, извън обичайното помещение на работодателя. В заповедта да се определя местоположението на работното място, условията за възлагане и отчитане на работата, както и консумативните разходи на работното място. За времето на промяната не се променя възнаграждението на работника и служителя.

КНСБ предлага да се създадат възможности за ползване на отпуск - платен или неплатен, при обявено извънредно положение от различни категории работници и служители, като майки на деца, работници, които се грижат за зависим член на семейството или гледат болен или карантинен човек на семейството.

При преустановяване на работа поради въведено извънредно положение да се изплаща ежемесечно обезщетение на работника и служителя в размер на 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение от страна на органа, установил извънредното положение, по ред и условия, определени с нормативен акт, искат от КНСБ. Остатъкът от обезщетението, дължимо от работодателя за периода на извънредно положение, да се изплати на работника и служителя от работодателя. Работодателят да има право да издължи целия остатък по обезщетението в срок до два месеца след отмяната на извънредното положение, предлагат от синдиката.

Да се търси прилагане на по-голяма гъвкавост на вече съществуващите режими на работно време по КТ - удължено, непълно, време на разположение и др., настояват от КНСБ.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
852 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини