Министър Танева и производители категорични: Място за паника и презапасяване няма! Храна има предостатъчно

  • 13 март 2020 16:48

  • 2621
  • 9
Министър Танева и производители категорични: Място за паника и презапасяване няма! Храна има предостатъчно
© Novini.bg

Тук днес пред вас и в този час съм с представители на хранителните магазини и представители на индустрията, която произвежда храна. Днес искаме да кажем пред всички вас реални цифри и информация, с които ще ви уверим, че българските производители са способни и имат ресурси за 2 години напред да задоволят вътрешното потребление, дори и да няма нова реколта. Няма никакви поводи за притеснение в това отношение. Храна има достатъчно. Място за паника изобщо няма. Всяка паника и презапасяване само ще доведе до натоварване на семейните бюджети, защото всяка една храна има срок на годност и след време ще трябва да бъде изхвърлена, което не е хубаво. Българска храна има и то предостатъчно. Не трябва да се презапасяваме.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри, която коментира възникналата ситуация в страната с въвеждането на новите мерки за противодействие срещу разпротсранението на коронавируса." България е основен тръговец на пшеница в света. В момента имаме над 1 млн. и 700 хиляди тона. Това количество, което може да задоволи нуждите ни за над 1 година. Царевицата е над 2 млн тона. Това е достатъчно за 2 години напред, дори да няма реколта. Слънчогледовата индустрия има готовност за минимум 3 месеца напред да се произведе олио. Като цяло слънчогледът ще стигне за една година напред. Сега искам да дам думата на производителите от всички браншове", каза още Танева.

Въведохме мерки като в Италия: Ще работят само хранителни магазини и аптеки

"В бранша хлебопроизводтсво и сладкарстово няма никакъв повод за паника", обяви Мариана Кукушева, член на Управителния съвет и официален говорител на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите. "Наблюдаваме, че има по-голямо търсене на хляб, което е добра новина за нас. Няма колега, който да е притеснен, че няма суровини. Възможностите са да издържим 2 години без дори да има реколта", увери тя.

МВР праща полицаи към магазини за храни, аптеки и дрогерии

"Аз смятам че място за притеснение за изхранването на българските граждани с млечни продукти няма", категоричен бе Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. "Имаме всички нужни суровини. Не трябва да се всява паника и не трябва да се търсят сензации. Прозиводството няма да спре и мляко ще има", добави той.

"Можем да изхраним не само нашето население, но и населението на други държави с млечни продукти", обяви Владислав Михайлов от Националаната асоциация на млекопреработвалите. "Няма никаква опасност да се стигне до недостиг на млечни продукти в магазините. Всичко друго е търсене на сензация и всяване на паника. Гарантирам, че гладни хора няма да останат. Бог да е с нас", призова Михайлов.

"Място за притеснение за изхранването на българските граждани с месо няма", категорични бяха и от сектор месопроизводство. "Сектор месопроизводство е презапасен със суровини. Място за паника няма. Хората трябва да си носят личната отговорност. Не трябва да се създава психоза. Тя не е полезна за никого", категорични бяха месопроизводителите.

МВР праща полицаи към магазини за храни, аптеки и дрогерии

"Ние сме добри производители на риба и изключителни преработватели", разкри д-р Йордан Господинов, ген. секретар на Консултативния съвет за Черно море и изп. директор на Асоциация на производителите на рибни продукти. "Нашият сектор е предназначен предимно за експорт. В България като цяло се консумира по-малко риба, отколкото в ЕС. Дори и да спрем риболова, можем да изхранваме България с риба за една година напред. Никой няма да има проблем с рибата. Проблемът е, че консумираме риба само един път в седмицата и аз призовавам - консумирайте риба поне два пъти седмично", призова той.

Дариткова: Има достатъчно лекарства и хранителни продукти в мрежите

 "Категорично заявявам, че има достатъчно произведени консервирани плодове и зеленчуци", обяви Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. "Няма никакъв повод за притеснение. Трябва да бъдем отговорни не само към семействата си, но и към цялото общество. Храна ще има и няма място за паника. Ако можем да си останем по домовете, нека си останем. Можем да отговорим във всяко едно отношение", добави тя. 

"Уверявам всички потребители, че няма нужда от паника", заяви Жана Величкова, изп ълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. "Можем да отговорим без никакъв проблем на търсенето. Няма никакъв елемент за притеснение", категорична бе тя.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
2621 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
само калинки

2020.03.13 | 19:29

9
и некадърници.Така е от 30 години вече.
Селтик

2020.03.13 | 18:01

6
Лъжете мърши

2020.03.13 | 18:18

8
не, селтАк!!!
Целият сайт е една лъжа

2020.03.13 | 18:13

7
на този сайт никой не вярва както и на правителството на Герб и СДС, те вече дразнят

2020.03.13 | 17:47

5
Не знае

2020.03.13 | 17:37

3
Помярският сайт защо налага такава страшна цензура на читателите защо не могат да се пишат коментари

2020.03.13 | 17:43

4
в този купелдашки сайт може да пише всякакви глупости но не и да кажеш истината такава каквато е а пък на тези глупаци там от ГЕРБ и СДС никой не и вярва в държавата така или иначе дали ще се показват по медии телевизии едно и също е за българския народ по-добре си скриете без това сте вредни

2020.03.13 | 17:35

2
Ще има ли

2020.03.13 | 17:34

1
и какъв е проблема тогава да се презапасяват

Добави коментар

Водещи новини