Всяка втора публикация представя ромите като опасни за обществото

  • 03 април 2012 14:16

  • 755
  • 4
Всяка втора публикация представя ромите като опасни за обществото
©

От 743 публикации с ромска проблематика в българската преса, едва 15 са с положително отношение към ромите, сочи изследване. То е обхванало пет български всекидневника за период от пет месеца, съобщи медийният експерт Иво Инджов от Института модерна политика.

Според Инджов, спазвайки Етичния кодекс, медиите би трябвало да отразяват проблемите на малцинството и да бъдат трибуна за неговите представители. Сериозният проблем, обаче, се пораждал от това, че в своите публикации, българските вестници представяли ромите по-скоро като далавераджии, престъпници, изнасилвачи и убийци.

„Всяка втора статия представя ромите като заплаха за обществото”, обясни експертът. Изследването показва, че най-слабо са застъпени темите за социално-битовите проблеми на ромите, 4 на сто от публикациите се отнасят до програмите за интеграция на малцинствения етнос, а за ромската култура се разказва в 3% от тях.

По думите на Инджов противно на очакванията, проблемът за купуването на гласове е проследен в едва 4% от всички публикации, а темата за отсъствието на ромите от пазара на труда, не е отразена в нито една от статиите.

Изследването е направено в периода от юли до ноември миналата година. Най-висок е бил процентът на публикации, свързани с живота на ромите, през месеците септември и октомври - над 30 на сто. Това според експертите се дължи на размириците, които се случиха в Катуница. Според Инджов обаче в летните и безконфликтни месеци този процент спада до 9 на сто.

Последвайте канала на

755 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Калоян

2012.04.05 | 12:33

4
А нима е не е истина това което се пише за циганите ??! Нима е нормално 13г. момиче да бъде изнасилено и на 14г. да роди сете !!! Защото това си е изнасилване , но ако питате циганите ще ти кажат ,че това е нормално за тяхмия етнос . Кое нормално ширещата се педофилия ли . 26-27г. мъж да "направи" бебе на 13г. непълнолетно момиче . Това си е чиста проба ИЗНАСИЛВАНЕ т.е. педофилия и тоя трябва да бъде съден и да лежи в затвора ефективно за педофилия и изнасилване на малолетна !!! Това е само единият от проблемите заради които ненавиждам циганите . И дами и господа журналисти престанете да ги ромкате . Няма такова племе ,род , етнос като РОМ . Те са и си остават ЦИГАНИ . Ром е алкохолна напитка !!!
зелена_сфера

2012.04.05 | 12:32

3
Нима те не са опасни за обществото? С какво точно те са безопасни за нормалното общество, чудно ми е, искам да знам! Мръсните мангали!
Траян

2012.04.05 | 12:32

2
Ами добре де, господа "активисти", какво да се пише, като само това правят - крадат, убиват, изнасилват и се множат за сметка на все по-малкото българи. Да бъдат хвалени за това ли. Егати подкупната прослойка има в тая страна...Явно единственото спасение е емиграция. В нормалния свят мангалите ги изселват (към българия), ама ние пак да сме по-католици от папата, ще ги дундуркаме и насърчаваме да крадат и унищожават все повече, скакалците долни
Песимиста

2012.04.04 | 20:47

1
Важно е да се пише истината а не да се крие както се прави в България . В тази връзка ако циганите са извършили нещо незаконно да ги поздравим ли за това или не ?

Добави коментар

Водещи новини