Община Ловеч ограничава провеждането на традиционния пазарен ден в сряда

  • 09 март 2020 16:49

  • 846
  • 1
Община Ловеч ограничава провеждането на традиционния пазарен ден в сряда
© Община Ловеч

Община Ловеч обръща внимание на гражданите на Ловеч, че ограничава провеждането на традиционния пазарен ден в сряда до отшумяване на коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Това е една от точките в „Мерки и препоръки във връзка с предотвратяването и ограничаването на разпространението на коронавирус в Община Ловеч“, приети от Общинския оперативен щаб на 9 март 2020 г. и разпространени по-рано днес, съобщават от пресцентъра на общината. Основната причина за бързото увеличаване на носителите на вируса е, че той се предава от човек на човек, когато те са на близка дистанция. Разпространението между хората става основно чрез кашляне и кихане. За пазарния ден сряда в Ловеч идват търговци и купувачи от съседните области, където вече са констатирани случаи на болни от COVID 19. Да си припомним, че коронавирусът тръгна по света от пазара в китайския град Ухан през декември и сега, в началото на март, е в България.

Спират до второ нареждане концерти, конференции, чествания, представяния на филми и книги, откриване на изложби

Макар че симптомите са сходни със сезонния грипен вирус – висока температура, кашлица, зачервено гърло, проблеми с дишането, отпадналост и болки в мускулите, двата са напълно различни. Най-вече това е много коварен вирус и не бива да се подценява. До момента ваксина срещу короновируса няма и изработването ѝ ще изисква време. Специфичното е, заразата може да бъде предавана и преди заразеният да започне да проявява признаци, което прави по-трудно установяването на носителите.

Две фирми вече са доставили готови мостри за защитни облекла

Единственото защитно действие, което е в ръцете на гражданите, е доброволното самоограничаване на физическите контакти при срещи с множество от други хора. Поради това Община Ловеч счита, че пропускането на пазарен ден в Ловеч е значително по-разумна крачка, отколкото да се подлагаме на риск от вирусови атаки в студено време.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
846 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
нещо не разбирам това

2020.03.09 | 20:43

1
а ще ограничи ли лидл и билла да не работят като пазара е на открито и е по малко опасно

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини