Всички ще плащаме по - скъпа вода

  • 02 април 2012 20:36

  • 822
  • 4
Всички ще плащаме по - скъпа вода
©

Всички абонати ще плащат по-висока цена на водата.

Причина са плановете на Министерството на околната среда да плащаме екотакса за всеки изразходван кубик. Така, според националната водна стратегия, сме щели да използваме водните ресурси по-пестеливо. В стратегията е предвидено също колкото повече вода изразходваме, толкова по-скъпо да я плащаме.

Новата водна стратегия предвижда нов ред за формиране на фактурите, които ще плаща всеки от нас, информира Нова телевизия.  По новата методика ние ще виждаме в сметката и включена екотакса, която е свързана с пречистването на използваната вече вода. Екотаксата от 2-3 стотинки за кубичен метър и сега е калкулирана в сметките, защото ВиК операторите плащат такса водоползване на държавата.

Министър Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко твърди, че по-високи инвестиции във водния сектор са наложителни: „Ако не се погрижим за нашите съоръжения, които са амортизирани, строени преди 50-60 години, ще стане като в приказката – вода газим, жадни ходим."

От Българската асоциация по водите смятат, че у нас цените за водоснабдяване са едни от най-ниските в Европа. Това според тях означава, че секторът не може да се модернизира поради липса на капитал.

В сектора предстои и окрупняване. От 52 ВиК дружества ще останат само 28 – колкото са и областите.

Новата стратегия предвижда повече яснота относно собствеността на язовирите и инфраструктурата.

Последвайте канала на

Десислава Станева
822 4

Коментари 4

Добави коментар
Хм

2012.04.03 | 08:00

4
Да ви сера в устата! То да му писне на човек вече!

2012.04.03 | 02:48

2
i az da im sera v ustata i dano ve4no da im e palna s laina i na sinovete i vnuzite im i kamak sianka da im pazi
da vi e-a mai-ta

2012.04.03 | 08:00

3
stiga ste lagali ve neshtastnici shibani tuka vsichko nai evtino bokluci ne se natupkahte veche pochna yako da mi pisva ot vas

2012.04.03 | 00:36

1
vsi4ki 6TE pla6tate po skapa voda i 6te go duxate na komunistite,6toto te i turzite sa veliki

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини