България ще вземе участие в среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС

  • 04 март 2020 10:51

  • 184
  • 0
България ще вземе участие в среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС
© Getty Images (Архив)

Делегация на Министерството на отбраната, ръководена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, ще участва в двудневната неформална среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС в Загреб, Република Хърватия. Форумът започва днес, 4 март, и се провежда в рамките на хърватското ротационно председателство на Съвета на ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Днес, 4 март, ръководителите на делегациите ще обсъдят настоящите оперативни приоритети на ЕС, като акцент ще бъде поставен върху ситуацията в Либия и предстоящата нова операция в страната. В дискусиите ще участват генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и заместник-генералният секретар на ООН по мироопазващите операции Жан-Пиер Лакроа.

НАТО призова Русия и Сирия да прекратят въздушните удари над Идлиб

Неформалната среща на министрите на отбраната ще продължи на 5 март 2020 г. с две работни сесии. Първата ще бъде посветена на въпросите, свързани с приоритетите в областта на отбраната. По време на втората работна сесия дискусията ще бъде насочена към разработването на стратегически документ за засилването на капацитета на ЕС да действа като генератор на сигурност, за неговата стратегическа автономност и за способностите му да си сътрудничи с партньори (т. нар. ''Стратегически компас''). Ще бъдат обсъдени и очакваните резултати от предстоящия стратегически преглед на Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната.

Последвайте канала на

Novini.bg
184 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини