От днес: ТОЛ системата тръгва

  • 01 март 2020 07:45

  • 1041
  • 0
От днес: ТОЛ системата тръгва
© АПИ

От 5 ч. тази сутрин пътните превозни средства над 3,5 т плащат ТОЛ такса за ползване на 3115 км пътища. От тях 803 км са автомагистрали и 2312 км - първокласни пътища.

Близо 17 000 км второкласни и третокласни пътища от около 20 000 км републиканска пътна мрежа ще са безплатни за тежкотоварните автомобили.

ТОЛ таксите за изминаване на 1 км са определени в съответствие с масата на пътното превозно средство, екологичния му клас, както и категорията на пътя. За масовия тежкотоварен превоз – камионите от 3,5 т до 12 т, тарифите са между 3 ст. и 7 ст. на километър, а за автобусите – от 1 ст. до 4 ст. на километър.

За превозните средства над 3,5 т, използващи като единствен източник алтернативни горива, ТОЛ таксата ще е в размер на 50% от стойността, определена за съответния вид автомобили с екокатегория ЕВРО VI, EEV.

Шефът на АПИ отрича монопол при тол системата

За потребителите на пътната мрежа са осигурени три възможности за таксуване – с маршрутна карта, с бордово устройство или с GPS тракер. Първоначално се очаква камионите и автобусите да използват маршрутна карта и поетапно, до 27 март да се оборудват с бордово устройство или с тракер. Тези, които вече са се снабдили, могат да ги използват още от 1 март.

За улеснение на транзитно преминаващите през територията на България шофьори са осигурени 34 допълнителни места за продажба на маршрутни карти и 58 терминала за самообслужване на граничните контролно-пропускателни пунктове. Това дава възможност за едновременно обслужване на 92 тежкотоварни автомобила.

В първите дни от старта на системата контролът за платени ТОЛ такси ще се осъществява на терен чрез 105-те мобилни екипа на Националното ТОЛ управление. Инспекторите ще помагат на шофьорите, като ги насочват към най-близкото място, от което да се снабдят с маршрутна карта - на пътя това са големите бензиностанции. 

Петя Аврамова за тол системата: Който руши повече, ще плаща повече

Последвайте канала на

Novini.bg
1041 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини