Демократичен избор в БСП! Да бе, да

  • 28 февруари 2020 13:19

  • 10362
  • 0
Демократичен избор в БСП! Да бе, да
© булфото/архив/

На 26 април на свой конгрес най-голямата опозиционна партия у нас - БСП ще гласува чрез пряк избор за свой председател. Месец и половина преди това на „Позитано” 20 ври и кипи и се водят спорове почти за всичко – затова кой да поведе бащина дружина, колко са реално членовете на партията, защо има такъв спад сред тях през последните 4 години, да гласуват ли резолюция против неофашизма и неонацизма/!!!/ и т.н. и т.н..

БСП определи датата и дневния ред на конгреса си

За никого в България не са тайна вътрешните спорове и противоречия в БСП, откакто нейна председателка е Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за. Тези неразбирателства между самите социалисти пък водят до неумението и невъзможността на партията да работи като конструктивна опозиция с ясна визия към кои българи точно е насочена. Затова и претенциите на партията да детронира властта у нас изглеждат все по-ялови и бутафорни.

Как да им вярват хората като гледат неподредената им къща?

Дали Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за ще бъде преизбрана за председател, зависи от това колко от социалистите ще гласуват за нея. По информация на довчерешната й „дясна ръка” Кирил Добрев, който също реши да се кандидатира за поста, в БСП към началото на тази година членуват 83 848 души. Т.е. за Нинова трябва да гласуват половината от тях, за да я направят свой лидер. Това е регламент по нейните собствени правила, които доброзорлем наложи с промени, които направи в партийните документи. Ако не я изберат, се отива на втори тур и...на практика наистина се оказва, че прекият избор на председател не е лесна работа и крие рискове, както предупреждаваха мнозина политолози и анализатори.

Доц. д-р Татяна Буруджиева: БСП катастрофира

Припомням, че допреди Нинова, председател се избираше от делегатите на Конгреса, но тя наложи промяна в устава, чрез която да гласуват всички членове на партията. Така само на пръв поглед процедурата изглежда по-демократична, заради участието на всеки член на организацията. На практика обаче се избягва възможността да се свали председателя, който не се справя. По този начин тя бетонира собственото си лидерство.

В БСП определиха правилата за избиране на комисии и образуване на секции за избора на нов лидер

Иска ли Нинова да „чуе гласа на всеки социалист”?

А дано, ама надали, казва мъдро народът ни за подобни случаи на двуличие и лицемерие.

Това пролича от момента, в който стартираха номинациите за поста на председателя и емисарите на Нинова плъзнаха из цялата страна, за да се борят и налагат на местните организации да титулуват Нинова за "вожд на племето". Порочната процедура разясни дългогодишен член на над стогодишната партия, който не е сред феновете на лидерката.

Иначе всеки член на БСП има правото в своята низова партийна организация да предложи име за евентуален лидер. Тези данни се препращат в общинската конференция, а от там на „Позитано”20. Както се разбра обаче от обясненията на соцфункционера, до централата след внимателна обработка стигат само предложенията с едно име – на Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

На това с думи прости му се казва предрешен избор.

Няма палитра от мнения предконгресно, т.е. правят се документи без в тях да е отразено мнението на инакомислещите в партията столетницата. Това не е демокрация, става все по-ясно, че социализмът не предполага да върви ръка за ръка с нея. Напротив, изглежда от примерите в историята, че демокрацията и социализмът сякаш са осъдени на вечна раздяла.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
10362 0

Водещи новини