Стана ясно от какво най-много се страхува нашенецът

  • 26 февруари 2020 13:24

  • 7230
  • 0
Стана ясно от какво най-много се страхува нашенецът
© Pixabay

Светът си глътна езика от уплаха заради коронавируса, но нашенецът не знае що е страх…

Или по-скоро НАЙ-ПОСЛЕ разбрахме кое надделява в поговорката: „Нашенецът най го е страх да не настине и да се не мине!“ Чудили ли сте се кое от двете обаче го плаши повече. Ето сега ще разберете.

Институциите и в България, и из Европа инструктират хората какво да правят, да избягват например да пътуват В ЦЕНТРОВЕТЕ НА ЗАРАЗАТА, като Италия – която се превърна в огнище на новата чума. Човек не би предположил, че се налага да даваш такава инструкция, защото тук би трябвало да се задейства… знам ли – инстинктът за самосъхранение, но…

… но не би! В групите за беге „пътешественици“ в момента една от най-разискваните теми е именно коронавирусът. И валят едни дискусии: Оф бе нàчи… някой има ли повече информация за тоя вирус, че утре/след два дни/след три дни ми е полетът за Милано… 

Информацията би трябвало да е: НЕ ПЪТУВАЙ В ИТАЛИЯ! Какво ще кажеш за тази информация, а!

Ами не – пътуват. И днес пътуват, и утре ще пътуват И ВСЕКИ СЛЕДВАЩ ДЕН ТЕ ЩЕ ПЪТУВАТ. Не по работа, не се заблуждавай. Малко са тези, които ще пътуват по работа.  

„Нашенецът най го е страх да не настине и да се не мине!“…

Но пък нашенецът е открил евтини билети – за по 10-20 евро. Е, сà… как да се мине и да не си вземе. Или по-страшното: вече си ги е взел! Как ще се мине да загуби той 10 или 20 евро! Как! Как бе!

Ама вирус, ама заплаха, ама отговорност към семейството ти, към обществото? Кво казà? Аз да се мина заради некво си там „общество? Ай сиктир бе! И коронавирус ще ти донеса, и чума, ако си искам, къфситибе, че ще ми държиш сметка!

Седя си аз вчера и си пиша някакъв си там текст и съм седнал да апелирам към съвестта на българина, към чувството му за отговорност и други безумни неща от приказките и фолклора. 

Чесънът пази от терористи и коронавирус

Та така – ясно е, че отговорността и патриотизмът свършат ТОЧНО там, където се появява „да се не мина ей!“; намек дори само за минавка е достатъчен, че да се забрави отговорност, дисциплина, дрън-дрън…

Ей го къде е 3 март, ще имаш шанс да се почувстваш патриот, да напсуваш турците, пà да си пуснеш един мазен гюбек да изиграеш, после нещо гръмко и патриотично: Стани, стани юнак Балкански, примерно; ще пуснеш една сълза и за Левски – ей го къде беше и февруари – дето го обесиха и него, къв юнак е бил, а – самоотвержен! За род и родина всичко е дал! И ти си като него, ей! Само да можеше повече хора да са като тебе, а! Патриоти! Като тебе и Левски! Ти сърце даваш за тая България бе! Само да не те карат да правиш саможертви, като например да загубиш 10 евро и да спазиш някаква елементарна дисциплина, че да не донесеш на любимата си татковина китайски смъртоносен вирус от Италия… Е, чак толкова не могат да изискват хората и обществото от тебе! Ти все пак си просто човек… А и Мишенцето казà, че мноо иска да види Италия, ама го казà с оная намусената физиономийка и много ти се иска да я заведеш. А и само 10 евро, а! Айде бе—точно на тебе няма да ти се случи, ти си тарикат—и вируси не те ловят тебе! 

А това тъпо общество, дето само ти мрънка – да те моли да не заминаваш – почва да ти досажда, бàси страхливците нàчи са станали тия хора. Не са като тебе. И Левски. Няма смелчаци вече – един вирус убие две-три хиляди човека и веднага се изплашат. 

От друга страна имаме и туроператорите и агенциите, които категорично отказват да връщат пари на отказали се. Да, има го и този казус! Потребители се оплакват, че искат да се откажат, но от агенцията им казват, че няма да им върнат парите. Зорлем ги карат, насила почти, да се заврат в епицентъра на заразата. Ей така – за да не им върнат парите. Алчност, алчност, алчност. 

Ето какво казва потребителка (текстът е без редакция) в една от групите за „пътешественици“: 

„Аз вече почти съм се отказала да пътуваме до Милано, но от агенцията ми казаха че освен че ще изгоря с капарото/което съм го приела/, трябва да заплатя и самолетните билети,които били купени вече. В договора пише, че дължим неустойка ако се откажем по-малко от 21 дни преди отпътуването“.

Как точно в главите ви се роди мисълта: „няма да им върнем парите, ако се откажат да отидат в огнището на заразата“? Не, сериозно – как ви се роди ТОВА в главите, скъпи туроператори, авиокомпании, агенции…? Колко алчност може да се побере у вас? Наистина ли не ви пука? Вие туристически агенции ли сте или погребални? 

Има една реклама на туристическа агенция, която представлява няколко блистера с хапчета, на които вместо имената на препаратите са написани: Сейшелите, Бора-Бора, Бахамите, а текстът на български е… „Най-добрите лекарства за коронавирус“, последвано от усмивчица…

Оригинално, а! Пътувайте, пътувайте повече, врете се по летищата с цялата пасмина от света, кой болен, кой – здрав… и вие там. Пътувайте бе, бизнесът да върви! Най-доброто „лекарство“. Хаха, усмивчица, ценоразпис, кой оцелее – да повтори. 

Е, след като няма елементарни неща като отговорност и дисциплина, мисля, че е крайно време да се наложат мерки като спиране на полети до дадени дестинации. След като не могат да се пазят сами, а и определено не им пука нас – останалите, да им се наложи да не пътуват. И не, не ме интересува, че ще „изгориш“ с 10 евро, защото, ако отида да погреба мой близък след месец, твоите кирливи 10 евро ще ми се иска, ама много ще ми се иска, като те намеря, да ти ги приложа като свещички. 

Великобритания прави тестове на случаен принцип за коронавируса

Ужасът в България има и друго лице. Докато Daily Mail например ни информира за това, че училища на Острова са затворени превантивно; отлага се ръгби турнирът The Six Nations; и правителството трупа запаси от лекарства, за които се предполага, че може да са ефективни (лекарства против малария и ХИВ), то в България сме седнали да се уповаваме на съвестта (!!!) на нашенеца и да го молим да си остане доброволно вкъщи под карантина, ако се връща от Италия или друго „горещо“ място. И не само това, но…

… но отгоре на всичко дебелокожието на бюрократа стига дотам, че да поиска от хората да стоят под карантина по време на платения си годишен отпуск. Или неплатен, разбира се – както искате.

Няма болничен, който да нагодят към случая, не! Отпуск. 

Дариткова: Осигурените българи трябва да могат да ползват болнични за карантина

Че нашенецът е безотговорен, ясно е. Но държавата не би следвало да допринася към за***ната картинка и да бута хората още повече в посока да нарушават правилата на здравия разум. 

Тези, които се връщат в България от държави, засегнати от коронавируса, трябва да са под „доброволна карантина“, каза вчера здравният ни министър Кирил Ананиев, но ни поясни, че ще трябва да си вземат отпуск, защото не можело да им се издаде болничен. 

Мила Рòдино… 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
7230 0

Водещи новини