Следят за пожари в парк "Русенски Лом" с дронове и термални камери

  • 26 февруари 2020 13:24

  • 197
  • 1
Следят за пожари в парк "Русенски Лом"  с дронове и термални камери
© Pixabay

Специална термална и оптична камера вече е монтирана в каньона на парка в близост до село Нисово. Тя е с обхват от около 10 километра, като в този периметър може да засече моментално възникването на пожар и така възможно най-бързо да бъде подаден сигнала и пламъците да бъдат потушени навреме, преди да са причинени невъзвратими последствия за природата. Разработена е и географско информационна система, която съдържа и детайлна туристическа информация, като разнообразни туристически пътеки и обекти. Тя е достъпна през сайта на природен парк „Русенски лом“.

Предвидено е и въвеждането в експлоатация на мащабна модулна система за автономно наблюдение и ранно откриване на пожари, която ще интегрира използването на безпилотни летателни системи, стационарни термални и оптични камери, а също и модели за оценка възможността за възникване на пожари. По този начин ще се намали времето за откриване възникването на пожар и ще намали броят на фалшивите сигнали, което от своя страна ще е предпоставка и за намаляване на средното време за реакция и известяване на противопожарните органи.

В последните години в района Балкани-Средиземно море са опожарени хиляди хектари, от които около 25% са били част от Натура 2000. Затова и Природен парк „Русенски Лом“ се е включил в международен проект, който да гарантира по-голяма безопасност на защитената територия.

Скъсаха се дигите на река Русенски Лом

Последвайте канала на

Novini.bg
197 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Адмирации

2020.02.26 | 14:08

1

Браво на всички вас! Една хубава новина днес.Директорът си върши работата, браво! Този парк е чудесно място.Нека да има повече такива места и повече качествени ръководни кадри в тази сфера!

Добави коментар

Водещи новини