МВР проведе кръгла маса на тема "Противодействие на трафика на културно-исторически ценности. Опитът на България и Бавария"

Кръгла маса на тема „Противодействие на трафика на културно-исторически ценности. Опитът на България и Бавария“ организира Министерството на вътрешните работи съвместно с Фондация „Ханс Зайдел“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Участие във форума взеха министърът на вътрешните работи Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС,, държавният министър на вътрешните работи, спорта и интеграцията на германската федерална провинция Свободна държава Бавария Йоахим Херман, министърът на културата Боил Банов, посланикът на Германия в София Н.Пр. Кристоф Айххорн, депутати от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, експерти от главните дирекции ГДБОП и ГДНП в МВР и от Министерството на културата.

Младен Маринов се срещна с колегата си от германската федерална провинция Свободна държава Бавария

„Ефикасното противодействие на престъпната дейност, свързана с културно-исторически ценности, изисква широкоспектърен хоризонтален подход. Ключов фактор в него е тясното и постоянно сътрудничество на правоприлагащите органи с културните институции, научните среди. От особена важност са и постоянните усилия за укрепването и запазването на капацитета на полицейските структури за противодействие на този вид престъпления“, подчерта при откриване на дискусията министър Маринов. Той очерта основните предизвикателства при опазване на културното наследство – разлики в политиките и практиките на отделните държави, липса на строг контрол за произход, сложни и продължителни процедури по връщане на културни ценности. В този смисъл вътрешният министър отбеляза развиването на съвместни проекти в тази насока като един от редицата положителни аспекти на взаимодействието на международно ниво.

„Трябва да направим всичко по силите си, за да противодействаме ефективно на трафика на културни ценности. Ключово за успеха в тази област е задълбочаването на международното взаимодействие между компетентните структури“, потвърди виждането и министър Йоахим Херман.

Министър Боил Банов определи инициативите за споделяне на успешни практики за защита на културното наследство като значима стъпка към по-висока ефективност на общите усилия и отбеляза: „С Министерство на вътрешните работи и специализираните главни дирекции работим ефективно при сигнали за незаконни разкопки, кражби, проверки на физически и юридически лица, подпомагаме работата на колегите си с информация и съдействие за експертизи, включително и в чужбина“.

Само през миналата година в България са образувани близо 150 досъдебни производства и са иззети над 10 000 незаконно придобити предмета с културно-историческа стойност – монети, накити, оръжия, керамични съдове.  В резултат на осъществени десетки съвместни операции с партньорски служби от Сърбия, Унгария, Германия, Италия и много други, на България са върнати десетки хиляди движими културни ценности, голяма част от които са уникални произведения на античното изкуство. Общо 202 ценни метални предмета бяха върнати в страната след успешна съвместна операция с участието на Бавария през 2019 г.

Борисов се срещна с държавния министър на вътрешните работи, спорта и интеграцията на Свободната държава Бавария

Опит в национален план както за превенция и предотвратяване, така и за разкриване на престъпни действия срещу културното наследство представиха директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов и президентът на Полицията на Бавария проф. д-р Вилхелм Шмидбауер.

Коментари

  1. 2020.02.24 | 18:45

    A BOIAN RADEV BECHE LI POKANEN.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет