Разследват схема за освидетелстване на ромчета пред ТЕЛК

  • 02 април 2012 07:32

  • 1343
  • 2
Разследват схема за освидетелстване на ромчета пред ТЕЛК
©

Мними психично болни ромчета може да се окажат поредната схема за източване на социалните фондове на държавата. Такова съмнение вече се проверява в Плевен, където местната здравна каса дори подаде сигнал до прокуратурата.

Разследва се схема за освидетелстване пред детския ТЕЛК и фалшиво инвалидизиране за измъкване на пари от "Социално подпомагане", информира в. "Стандарт".

Съмненията възникнали през септември м. г., когато бил регистриран прекомерно голям брой деца с умствена изостаналост с придружаващо заболяване епилепсия или обратното. Според шефа на РЗОК Мартин Митев областта изведнъж се превърнала във водещ ендемичен район. От четвъртото тримесечие на 2010 г. до първото на 2011 г. били регистрирани като епилептици или умствено изостанали 80 ромчета.

Касата успяла да провери 30 от случаите. Тогава били засечени очевидни противоречия в данните от първичните документи и епикризите от извънболничното лечение. Митев обясни, че получил устни сигнали от джипита за това, че те били притискани от мургавите родители да издават направления на децата им, за да ги лекуват от психозаболявания. Част от ромите били и открито агресивни.

Последвайте канала на

1343 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
осигуряващ се за циганите

2012.04.19 | 15:52

2
Отидете в детската неврологична клиника - св. наум в софия и ще видите ,какви пациенти има там. На 100 лежащи болни я има 10 българчета я не.И всичките 90 останали са за измама с телк.

2012.04.19 | 15:52

1
А добро утро тия мангали от край време са си схема за източване на сициалните фондове на държавата,не работят,правят 10 деца после едно сакато,друго гърбато айде инвалид,айде държавата да дава пари на бедните мангали.Но понеже са крайно бедни държавата им позволява да не си плащат данъци,ток и вода,а не дай си боже да им спрат тока и водата веднега гнусните мангали ще квикнат че това било дискриминация спрямо тях.

Добави коментар

Водещи новини