Проф. Пимпирев разкри какви са богатствата на Антарктида

  • 20 февруари 2020 11:54

  • 2646
  • 1
Проф. Пимпирев разкри какви са богатствата на Антарктида
© Кадър: БНТ

Националната полярна програма върви много добре, положени са основите на нова модерна научна лаборатория. Ще има много новини и нови видове за науката. Това заяви пред БНТ проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт за поредната полярна експедиция на Антарктида.

"Експедицията ни приключва след 20 дни. В момента хидробиолозите работят много интензивно в акваторията на българската полярна база, намерили са доста интересна, много голяма риба, която е най-големият екземпляр досега. Изучават много микроорганизми, специално водораслите, които са много чувствителни на климатичните промени. Нашите геолози изследват рудопроявленията, защото Антарктида в бъдеще ще бъде източник на суровини за човечеството", разказа той.

Аржентина ще окаже помощ за строителството на нова лаборатория на българската полярна база

В момента се правят основите на нашата лаборатория. Тя ще е една много модерна постройка, където се влага най-висшите технологии, каза професорът.

"Бразилия откри лаборатория, която струва 20 млн. долара, Испания откри за 120 млн. евро. Нашата ще струва сигурно милион и двеста хиляди лева и ще бъде готова след три години. Там се строи много трудно", каза той.

 

Последвайте канала на

2646 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
eustasio

2020.02.21 | 09:46

1

Вероятно откриването на базата ни в Антарктида, е единствения далновиден ход на България за последните тридесет години.Надявам се,че построеното там ще бъде надграждано.След време ще береме плодове от тази колонизация!

Добави коментар

Водещи новини