Има ли във Варна паметник на Ванга?

  • 18 февруари 2020 15:10

  • 1023
  • 2
Има ли във Варна паметник на Ванга?
© bulphoto

Варненският изследовател на Ванга Симеон Нейчев в пространно интервю пред руска телевизия обяви, че в Морската градина на Варна има паметник на жена, който много му напомня на пророчицата Ванга. Става дума за фигурата на седяща възрастна жена поставена до алеята пред Радио Варна.

"Този паметник го открих още преди години, когато за пръв път се разхождах из морската градина, и беше изненадващо, тъй като тази жена изключително много прилича на Ванга. Не знам дали паметникът е посветен на Ванга или е един събирателен образ на българката, тъй като няма табели, но на мен ми харесва и винаги когато минавам, се сещам за Ванга, защото прилича на нея", заявява Нейчев в интервюто.

Справка в дирекция Култура и духовно развитие в Община Варна показа, че това не е паметник на Ванга. Пластиката е дело на известния варненски скулптор Нанко Панайотов, направена е по време на национален пленер на художници във Варна през 1976 година и се казва "Българска майка".

Навършват се 109 години от рождението на Ванга

Задълбочено проучване на Агенция Булфото също не доведе до каквито и да е сведения, че фигурата е на Ванга. Такъв тип фигури са матриархален тип в изкуството, който съществува още след освобождението до сега.

Подобна фигура от полиран гранит има пред Градската галерия в София от скулптора Величко Минеков. Тя също не е паметник на Ванга.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1023 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Извънреден коментар

2020.06.26 | 01:46

2
Ванга е казала ЗА СЪВЕТИ и др се обръщайте към ДЯДО ИВАН, а не БАБА ИВАНа !!!
Самотата не я понасям, не знам какво да правя

2020.06.18 | 17:12

1
От кога във Варна има паметник на нашата Ванга ? Девиз на един варненски жител - "Който е супер мега известен, цар или император да бъде той, честен, свестен и респектен" ! Аз ви обичам, обичайте се и вие с живота ! Както всички знаем, живота е 1 и е много скъп !!! За всеки човек е така !

Добави коментар

Водещи новини