Откриха повишени стойности на мед в река Юговска

17 февруари 2020 20:50

Откриха повишени стойности на мед в река Юговска
© Pixabay
628 0

Превишение на допустимите стойности на мед са открити във водите на река Юговска, вследствие на замърсяването с хвост от обогатителната фабрика в Лъки. Лабораторните резултати за наличие на тежки метали бяха оповестени днес от "Басейнова дирекция - Пловдив". Вземането на проби от реките Чепеларска и Юговска след замърсяването от миналата седмица продължава.

След като резултатите от първите проби на водите в реките показаха двойно завишение на максимално допустимите стойности на цианиди, изследването за тежки метали също установи отклонения.

"Има замърсяване с мед, освен цианидите, които бяха установени миналата седмица. Това са концентрации, които са малко над допустимите граници от 10 микрограма. Те се движат между 15 и 20 микрограма", заяви Марин Маринов, експерт в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район" - Пловдив, предаде БНТ.

Замърсяването е установено в устието на река Юговска до Бачково и до Асеновград.

Взимат нова проба за тежки метали в реките Юговска и Чепеларска

Заради констатираното наднормено наличие на мед във водата, днес експертите взеха нови проби от реките Юговска и Чепеларска.

Експресните данни от анализа днес не показаха отклонения. Очакват се резултатите от новото изследване за тежки метали. Жителите на селата Бачково и Нареченски бани са информирани да не ползват речна вода.

"Ние издадохме предупреждение, че водите на река Чепеларска са замърсени, да не се използват за битови нужди, за поливане и поене на домашни животни", каза Димитър Бакалски, кмет на с. Нареченски бани.

Заради замърсяването на реките хората се отказват и от улова на риба.

РИОСВ с наказателна преписка след замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

 

 

Novini.bg
628 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини