С вълнуваща възстановка припомниха началото на Езикова гимназия в Ловеч

  • 17 февруари 2020 15:26

  • 1253
  • 0
С вълнуваща възстановка припомниха началото на Езикова гимназия в Ловеч
© Община Ловеч

С вълнуваща ученическа възстановка по документи в Ловеч припомниха какво се е случило на 15 февруари 1950 г., когато е бил първият учебен ден на първата Езикова гимназия у нас.

Прозвучаха текстовете от Постановление на Министерския съвет от 21.11.1949 г. за откриванена гимназията с общежитие, показани бяха и автентичните ученически униформи с емблемата на гимназията. Така Профилираната гимназия за чужди езици "Екзарх Йосиф Първи" отбелязва 70 години, като събитието на 17 февруари е само първото от цяла серия. За празника дойдоха председателят на ОбС в Ловеч Петър Цолов, депутатите Иван Миховски, Калин Василев и Милко Недялков, зам.-областният управител Илиян Тодоров, зам.- кметът на Община Ловеч Венцислав Христов, секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова, главният архитект на Община Ловеч Минчо Петков, Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието, общински съветници, бивши ученици, учители и директори.

Отбелязването на 70-годишнината на Ловешката езикова гимназия започва с възстановка

Скъп гост на тържеството бе зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, която каза: „Днес сме в училището, което дава. Дава възможности, знания, умения, дава надежда, дава приятели, начертава пътя към успеха. Историята, която е в тези 70 и предишните години, задължава днешните ученици. Сигурна съм, че пак ще има поколения, които да тичат към Белия паметник, да гледат филма „Вчера“, че ще искате да се върнете във времето на пълномощния министър Петко Иванов и първия директор Георги Колимечков от 1950 г. Защото това училище е знаково не само за Ловеч, а за образователната ни система", каза още Таня Михайлова.

После тя покани сред официалните лица учителя –ветеран Найден Ангелов, а директорът на гимназията Радослав Хитов присъедини и други бивши учители, включително Стефка Милева, директор на гимназията през 80-те години на м.в. Впрочем, точно в дните преди празника върху стъпалата на старата сграда вече са изписани първите стихове от текста на песента „Клетва“ от филма „Вчера“ (1987 г.).

Директорът Радослав Хитов припомни, че няма друга сграда в България, в която 140 години (с малки прекъсвания) да се изучава интензивно чужд език. Това е така, защото училището е наследник на Американското девическо училище от 1881 г., по-късно колеж, закрит през 1948 г. „Често ме питат няма ли да става гимназията национална, а аз отговарям – тя си е национална по рождение. И не случайно тя създава национално полезни хора – това е ценното на нашето училище“, изтъкна още Радослав Хитов. Той припомни, че тази година започва строеж на ново крило към училището, за да се премине към едносменен режим на обучение.

По-късно зам.-министърът Таня Михайлова участва в работната среща с директори на езикови и математически училища от страната. Темата бе профилираната подготовка в 11-ти клас и предстоящи обучения на учителите, съобщиха от пресцентъра на община Ловеч.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1253 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини