Министър Димитров: Започва товаренето на 54 контейнера с италиански боклук

  • 15 февруари 2020 19:21

  • 1113
  • 6
Министър Димитров: Започва товаренето на 54 контейнера с италиански боклук
© Булфото (архив)

Корабът чака на рейд, тази вечер влиза в пристанището и започва да се товари с 54-те контейнера с италиански боклук, съобщи днес във Варна екоминистърът Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и. Той уточни, че са изпратени съответните документи и нотификации и на практика контейнерите се връщат в страната, която ги е изпратила. По думите му в Италия върви много сериозно разследване и страната ни оказва пълно съдействие.

Предстои да бъдат реекспортирани и останалите 20 контейнера, за които има искане за връщането им в Италия. Министърът каза, че контейнери за реекспорт има и на пристанището в Бургас, които също предстои да заминат. "Всички контейнери, които са влезли в България с документи, които не отговарят на действителното съдържание, ще си отидат от страната", категоричен бе Димитров.

Той коментира още, че на пристанище "Варна запад" ще се ситуират всички бали с отпадъци, които ще бъдат горени в трите циментови завода. Той каза още, че ако инспекторите, които ще проверяват боклука, който ще се гори в циментовите заводи, установят каквато и да било нередност, циментовият бранш е заявил, че за своя сметка ще изнесе отпадъка. "Трите завода, които внасят и преработват отпадъците, са в Северна България и за тях е най-удобно те да пристигат тук", поясни още Димитров.

Отпадъци по вода у нас ще влизат вече само през Варна

Според него балираните отпадъци са най-безопасният товар. Димитров коментира още, че най-безопасната част са RDF-отпадъците, които са модифицирани горива и пристигат във вакуумирани опаковки. "Те се проверяват и при пристигането си, и в завода", каза той.

Министърът допълни, че това са отпадъци, които и страната ни трябва да генерира, а не да ги заравя по сметища. "Огромното предизвикателство пред нашата администрация е да стимулираме регионалните депа, които генерират огромни количества отпадъци, голяма част от тях - 65 процента, да се рециклира, 25 на сто да отидат за изгаряне и едва 10 процента да се заравят", обясни министърът.

Емил Димитров: Коминът да си пуши, но без да трови хората

Последвайте канала на

1113 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Доки

2020.02.16 | 08:34

6

Жълтите направиха 2 болници за 2 седм. а вие едни 20 контейнера се каните да натоварите 2 мес. камо ли ако трябво нещо друго да ги правите.

Започва

2020.02.16 | 08:13

5

товаренето на прах в очите всичко е лъжа и измама

Роналдо от църквата

2020.02.16 | 03:19

4

нищо не ви се разбира от маймуницата

Ivan popov

2020.02.15 | 22:38

3

KOI CHTE PLASHTA .OTNOVO NARODA.BEZOBRAZIYATA HYMA DA SVARSHAT V TAZI FAR HAVE.

Hasan

2020.02.15 | 22:13

2

Napisah edin komentar i si go haresah. Mnogo li bırkam?

Hasan

2020.02.15 | 20:35

1

Vnimanie, vlizat s dokumenti, no ne otgovaryat na sıdırjanieto po dokumenti! Tova go ustanovyavat italiantsite bez da e naliçno pri tyah. Tuka sled kato e naliçno ne se ustanovyava. Znaçi şte se vnasya nay-opasniya bokluk s falşivi dokumenti. Tova veçe e napraveno i se pravi.

Добави коментар

Водещи новини