Картините на Божков вече са в Националната галерия

  • 12 февруари 2020 21:11

  • 1511
  • 5
Картините на Божков вече са в Националната галерия
© МВР (архив)

Националната галерия приема на съхранение картините от частната колекция на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от. Галерията отхвърли безпочвените обвиненията на фондация „Тракия”, че предметите се пренасят във варварски условия.

Още преди дни от Фондация „Тракия” обвиниха властите във варварско и безпочвено изземане на картините на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от. Оттам дори поискаха съдействие от ЮНЕСКО, тъй като по думите им, произведенията се пренасят в чували и кашони. С транспорта им са натоварени и експерти от Националната галерия, откъдето пък заявиха, че спазват всички възможни изисквания. 

Местят картините на Божков в "Квадрат 500"

„При нас са само произведения на изкуството, които са създадени през последните стотина години и много по-лесно се описват, транспортират и съхраняват”, заяви пред Нова телевизия Весела Радоева, ръководител отдел „Комуникация” в Националната галерия.

През последните 10 дни в Националната галерия всеки ден пристигат картини от частната колекция, след което веднага се складират в специално оборудвани депа. Достъпът до тях на външни лица е забранен.

От галерията уверяват, че картините ще се съхраняват по най-добрия за тях начин - при температура, която не пада под 21 градуса, а влажността на въздуха е около 50 процента.

Именно при такива условия се съхраняват ценни картини, поясняват още от галерията. Към момента обаче не може да се каже нито на каква стойност са платната, нито колко точно са на брой.

„Няма официален списък колко от тези произведения са собственост на Божков, дали всички са негова собственост и въобще колко са произведенията на изкуство извън античната колекция, за която се говори”, добавя Весела Радоева.

Каква ще е съдбата на платната също тепърва ще става ясно. От галерията пък нарекоха безпочвени изказванията на различни медии, че скоро ще бъдат подредени в изложба.

Последвайте канала на

Novini.bg
1511 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Looting

2020.02.14 | 09:47

5

Това е думата на любият на всички българи английски език, описваща действията на държавата.

2020.02.12 | 22:03

2

БОЖКОВ БАРЕМ ИМА КАРТИНИ И СИ ГИ Е КУПУВАЛ, БОЙКО ИМА САМО ИКОНИ, ПОДАРЕНИ ЧЕ НЕ МУ СЕ ДАВАТ ПАРИ, НО БОГ НЕ ЗАКРИЛЯ БЕЗБОЖНИЦИ ОТ БКП.

2020.02.12 | 22:42

4

Търкал е много билетчета Бооков, та си е купил картини с тях.

Златен скункс

2020.02.12 | 21:44

1

От къдя на къдя ги прибират, като няма присъда,съдът нищо не е разпоредил,но гешефтурата вече ги е разпределила.А плюят какво е било след 9.9.44.Сори,но и през турското робство не е било така.Човека е жив,но вече му разпределиха имането.Изводите оставям на Вас.

2020.02.12 | 22:40

3

Той и Радев няма присъда, но го видяхме колко морал има!

Добави коментар

Водещи новини