Нищо лично, просто сме малко… криви

  • 12 февруари 2020 15:31

  • 3687
  • 0
Нищо лично, просто сме малко… криви
© Getty Images/Булфото (архив)/ Колаж: Novini.bg

Поне 20 български актьори могат да изиграят ролята на Хоакин Финикс, която му донесе всички възможни световни награди И ОСКАР точно толкова добре, че… да не кажем и по-добре!

Това разбрахме, че е казал звездата на българските Не!Носители на Оскар – Асен Блатечки. 

Така-а-а-а… ще ви изчакам да спрете да се хилите преди да продължим.

***

Та, Асен Блатечки е казал още и това: 

„Оскара ще го вземе Хоакин Финикс. Това на всички е ясно. Според мен... аз лично се сещам поне за 50 актьора - и американски, И ПОНЕ 20 БЪЛГАРСКИ, които ще изиграят тази роля ако не по-лошо, точно колкото него добре. Така че... не смятам, че това е върховото актьорско постижение, определено.

[…]Много лесно е да се кривиш. Много е лесно да се правиш, че имаш гърбица, да се смееш изкуствено, да танцуваш и да се правиш на... крив човек. Това е лесно – хората, които се занимават с тази професия, знаят. Много е трудно да изградиш истински дълбок, емоционален образ, какъвто прави Леонардо ди Каприо. Много е трудно, наистина“.

Казал го е пред „Треска за Оскари“ на Nova TV. 

***

Едно от най-първите неща, които прочетох като реакция по повода, беше реакцията на читател из мрежата: „Абе, Блатечки не беше ли оня, дето сè играе депресиран пушач…?“ 

М-хм… същият…

***

За ролята на Жокера Хоакин Финикс спечели (освен Оскар): БАФТА, Златен глобус и Наградата на гилдията на киноактьорите.

Всичко това дотук ме навежда на мисълта, че НАИСТИНА има световен заговор срещу kleta maika Balgariа и ни правят сечено! Защо…? Защо, питам аз, няма нито един от тези понедваесе нашенци, който да се е изправил на трибунката и да каже заветното: „Искам да благодаря на Академията…“? 

За.Го.Вор! Това е!

***

Сà… ако никой не ни слуша и няма външни хора наоколо… да ви кажа какво мисля аз… аз мисля, че почти всичките в тая т.нар. „актьорска“ гилдия в България сте такива дървета, че ходите в гората с каски, да не ви надушат кълвачите. 

Още в НАТФИЗ качествените се отказват, защото виждат, че с простотия, връзки и дебелокожие се постига повече отколкото с талант, и си отиват. (Боже! Представяш ли си колко талантливи актьори се подвизават днес като счетоводители, лекари, журналисти, консултанти, банкери…) 

Още в НАТФИЗ се започват лекциите на старшите дървета, които подлизурковски наричате с разни мегаломански прякори, които ви учат как да бъдете дървета като тях и накрая продукцията е: ниво четвърти клас, пиеска в класната стая, Кирчо казва стихотворение и много се старае – ръчичките малко повече ги маа налевонадесно и рецитира ритмично, като поклаща глава, но… всички му ръкопляскат, защото… ми защото толко си може – Кирчо е на десет, какво искаш! 

И вие ще станете преподаватели, че някои вече сте. Честита ви актьорска школа, уважаеми зрители. Чудя се – ако им разменим местата на футболистите и актьорите в беге, дали няма да имаме лек подем и в двете направления? 

***

Факт е, че имаме и прекрасни драматични актьори като Валентин Ганев например и Владимир Пенев; или комедийни – като Мамалев и Христо Гърбов, които измиват срама от гилдията и заради тях все още ходим на театър и гледаме български филми. (А някога имахме и Велко Кънев, и Тодор Колев...)

Има и още добри, разбира се, но с чиста съвест тук бих могъл да си генерализирам – колкото си искам, защото те са толкова малко, че от гледна точка на математиката са пренебрежимо малък процент. 

Преди време, когато си сбърках професията и се озовах в една телевизия, правих никога неизлъчено (!!!) след това интервю с един от добрите ни актьори, който ми разказа втрещяващи подробности за люпилнята на таланти НАТФИЗ и тогавашната (поправете ме, ако са я поправили вече) политика, а именно: от студента се изисква да си намери финансиране за учебните си филми.

Така студентите с богати родители успяваха, студентите без богати родители не успяваха толкова. За талант не се говореше. За какво отиваше бюджетът на филмовата ни академия беше извън възможностите ни да прозрем. Там е пълно с гении, предполагам – не са евтини. 

На следващото „стъпало“ сред препятствията се появяваха помпозните „преподаватели“ – преждевременно откъснали се от земеделската промишленост в страната ни, за да се влеят в редиците на актьорската гилдия, които днес вече преподават и оформят младите артисти – голяма част от които – с таланта на пробит пожарогасител. И така затворихме кръга. 

***

Асен Блатечки е най-известен на широката публика в България с носенето на потници, гледането страшно и представянето на образа на „лошото момче“ (каквото и да значи това – може да е образ, имал тежко детство и станал антисоциален, но може да е просто запек); но също така е известен с ровенето в хладилника ти, ако си изтеглиш филм от замундата. 

Още когато видях въпросната реклама преди години, си казах: кой… кой си сваля филми на Блатечки от замунда? Честно – кой? 

Та, човекът тогава рекламира следното: ако свалиш филм от торент сайт, той с чиста съвест ти идва у дома, рови си в хладилника ти и си яде. Не ми се мисли какво ще ти направи, ако нелегално свалиш порно…

Миналата година същият Блатечки стана известен с коментар по адрес на Лейди Гага, за чиито актьорски и човешки качества твърдеше, че… имала дебел задник. Тази година пак го канят, да го питат какво мисли за Оскарите. Само на мен ли ми се струва, че продуцентите на разните предавания, които дават Оскарите, го канят, за да вдига настроението на хората и да се излага за техния рейтинг? Един вид – да отидеш при бай Ставри в кръчмата на Горно Тръчково с камера и да му тикнеш микрофона под носа: „Я, кажи сà, бай Ставри, нещо за международното положение!“ – и да чакаш милият старец да изцепи някоя щуротия, да се посмеят зрителите. 

Е, разбирам ви… рейтинг. Хитри сте. 

***

Преди точно 8 години светът за малко да приеме един закон, наречен ACTA – ставаше дума за драконовски мерки за авторските права, които ограничаваха до голяма степен не само потребителите, но и професионалисти, като ги поставяше в зависимост от компаниите. Ако снимаш нещо и случайно на фона ти попадне камион с лого, например – можеха да те съдят за авторски права, прекалено „широко“ тълкуване се разрешаваше, това е. Както и да е – важното е, че хората по света възроптаха и не се прие. 

В България имаше писатели (да не кажете, че няма да зачекна моята гилдия – и на нас ни миришат краката, спокойно!), които се обявиха „ЗА“ ACTA, защото, видите ли – им били сваляли и четяли книгите, без да им плащат. Всичките им трима читатели, явно. 

Чудех се, чудех се – така години се чудех, докато накрая ми светна – съвсем наскоро разбрах: има една особена мания, свързана с Instagram – знаете, има едни хора, които се наричат инфлуенсъри (хора, които влияят) – плащат им, защото са много популярни и правят реклами на разни неща – от кремове за ръце до сладолед или части за кола, телефони и т.н. Има обаче и такива нещастници, на които НИКОЙ не плаща за нищо, но те все пак правят реклами на кремове, на плажни масла, на каквото там се сетят, за да си мислите вие, че са толкова готини и популярни, че чак са станали инфлуенсъри и им плащат. Тъжно, нали?

Може би виждате връзка между нещата? Може би не? Както и да е. 

***

А сега: виц…

Асен Блатечки за Хаджи Димитър: „Всеки може да лежи там по Балкана и да пъшка в кърви…!“
 

Последвайте канала на

Александър Томов
3687 0

Водещи новини