Божидар Нанев: Не съм ощетил държавата, а я спасих

  • 31 март 2012 13:55

  • 854
  • 0
Божидар Нанев: Не съм ощетил държавата, а я спасих
©

Бившият здравен министър Божидар НаневБожидар Нанев Божидар Нанев е български лекар и политик, бивш министър на здравеопазването в кабинета на Бойко, оневинен по обвинение за сключването на две неизгодни сделки за доставка на антивирусния препарат "Тамифлу" срещу свински грип, заяви в "Седмицата" по Дарик радио, че не се чувства като човек, ощетил държавата, а напротив, като човек, спасил страната ни от щета за около 6 млн. лева.

"Защото спазих закона и защото си свърших работата, затова бях обвинен". Така първият здравен министър в кабинета "Борисов" отговори на въпрос защо според него е обвинен, че е ощетил министерството с близо 2,4 млн. лева, след като е приел по-скъпата от две оферти за доставка на ваксините. Приетата от Нанев сделка е от дружеството "Рош България". Отхвърленото предложение принадлежи на Националната здравна служба на Великобритания, което е било по-евтино, но тези ваксини обаче са били с нисък срок на годност и дълго време на доставка. Затова той смята, че е предпазил държавата ни от щета за милиони.

Божидар НаневБожидар Нанев Божидар Нанев е български лекар и политик, бивш министър на здравеопазването в кабинета на Бойко призна, че не съжалява, че е бил министър.

Запитан защо според него има такава честа смяна на министри на здравеопазването в правителството, Нанев подчерта, че системата е много сложна, напрегната, с много проблеми, които трудно се решават, но призна и че е трудно да отговори защо се е наложила смяната на четирима министри. "Проблемът не е в отделната личност, в цялостното водене на политиката в сектора има някаква грешка, например, определянето на цел, какво търсим, какво се стремим да постигнем. Там някъде се губи нишката и в един момент министърът изгаря като бушон".

Божидар НаневБожидар Нанев Божидар Нанев е български лекар и политик, бивш министър на здравеопазването в кабинета на Бойко коментира някои от задачите, които си е поставил новият министър на Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,. Едно от нейните предложения е хората, които нямат лични осигуровки, да нямат лични карти. Според Нанев това не може да се прецени дали е юридическа стъпка, но по-важното е да се създадат механизми, които да не допускат хората да нямат осигуровки. Бившият здравен министър отговори и на въпрос за отпадането на тавана от 180 000 лева за лечение на деца в чужбина, което министър Атанасова осигури. По думите му, е абсурдно държавата да осигурява по 300 000-400 000 лева, колкото обикновено струва лечението в чужбина, а да не се осигурят 30 000-40 000 лева за лечение, което може да бъде не по-малко ефективно, в България. За Нанев е по-важно да се създадат условия за лечение тук, защото децата, които успяват да стигнат до болниците зад граница са едва 1/10 от тези, които имат нужда от лечение. Той не отрече, че и има случаи, които не могат да бъдат излекувани в нашата страна.

Запитан дали децентрализирането на търговете за покупка на лекарства - вместо от Министерство на здравеопазването или НЗОК лекарствата да се купуват от отделните болници, е било грешка или не, Божидар НаневБожидар Нанев Божидар Нанев е български лекар и политик, бивш министър на здравеопазването в кабинета на Бойко каза: "Те са два механизма - болниците да закупуват или от министерството - централизирани търгове да се прехвърлят към касата. Прехвърлянето на медикаментите да се купува от НЗОК не е грешка, защото тя така или иначе трябва да плати, докато в МЗ имаше определена сума, която купуваше толкова, за колкото стигнат парите. Достъпът на повече пациенти до тези лекарства е правилно решение. Друг е въпросът какво се случи и защо се стигна до тези абсурдни проблеми. Недоумявам как е възможно касата, макар и за няколко на брой лекарства, малко на брой, да плаща по няколко пъти повече, при условие, че вече са плащани много по-малко пари. За това си има и обяснение, защото касата е обществена институция, тя е независим орган, отчита се пред Народното събрание, има си управител, зам.-управител, има си Надзорен съвет и председател на надзорния съвет. И какво се случи? В продължение на 1 г. ръководният орган на касата купува на няколко пъти по-високи цени, в същото време Надзорният съвет надзирава този процес, обаче се оказва, че Надзорният съвет не е знаел за това нещо. Не мога да разбера как ти като купувач знаеш, че купуваш за по-високи цени, как така няма да кажеш на никого и да кажеш, че парите няма да ти стигнат. А касата се отчита пред НС. Защо като обществен орган не се е обърнал към обществото, към НС и да каже, че парите не стигат. Тук става нещо нередно".

На въпрос дали би приел да бъде отново министър на здравеопазването в следващото правителство, Нанев заяви: "За мен много важно е името ми да е чисто. А дали ще стана министър, както отговорих при излизането от делото - ще си помисля, ама много ще си помисля".

Последвайте канала на

Десислава Станева
854 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини