Шефът на "Топлофикация София": Няма да има шоково поскъпване на парното

  • 12 февруари 2020 07:44

  • 1088
  • 3
Шефът на "Топлофикация София": Няма да има шоково поскъпване на парното
© БНТ

"Топлофикация София" започна да купува по-евтин газ от борсата. Цената към момента е до 12% по-ниска, но и количествата, които купува дружеството, са минимални. Това каза в сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на дружесрвото Александър Александров.

Тази седмица купуваните от нас количества ще бъдат увеличени с 1000 мегавата дневно. След това ще увеличим количствата на седмична база. Целта ни е да минем на месечни търгове, а когато договорът ни с "Булгаргаз" позволява, целта е количествата да достигнат 50%, заяви Александров.

Той уточни, че годишно "Топлофикация София" плаща 370-380 млн. лева за газ. Ако имаме подобрение от 10%, това са почти 40 млн. лева по-малко. Това ще се отрази на работата на дружеството, както и на цената на крайния продукт. Преди това да се случи, има още един елемент, който трябва да следим – загубата. За миналата година тя е 96 млн. лева, посочи шефът на "Топлофикация София".

За година и половина: "Топлофикация София" дължи 200 млн. лв. на "Булгаргаз"

Той поясни, че купеният от дружеството по-евтин газ газ не е руски, а смесен – част пристига от Румъния, друга част е втечнен газ.

Александър Александров уточни, че текущите задължения на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" са 167 млн. лева. Тези задължения нито са необичайни, нито са високи в сравнение със задълженията от предишни години. Няма нещо, което да предизвиква съмнение или притеснение у нас, заяви Александров.

По думите му, ако се налага увеличение на цената на парното и топлата вода, то ще е минимално и с оглед на инфлационните процеси. Смятам, че сме постигнали едно социално приемлива цена, каза шефът на "Топлофикация София". Той посочи, че повечето потребители вече плащат сметките си навреме.

Последвайте канала на

Novini.bg
1088 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.02.12 | 10:06

3

Поскъпването щее плавно не се безпокоите всеки месец по малко и накрая като не стигне ще го изравним и ще си го вземем пак каквото трябва вашето.спокоино без нерви

Драган

2020.02.12 | 08:52

2

Цената на енергията, която продават е почти 2 пъти по скъпа от истинската цена. Те не спазват необходимият температурен график. На практика ако купувате бензин за колата си Вие давате пари за 100 октана, а те ви дават бензин 50 октана.

b

2020.02.12 | 08:17

1

Не се безпокойте, ще има нормално поскъпване, халките ви вече са достатъчно разширени и няма да го усетите много. Е .. маалко ще позаболи ама ... няма да е шоково

Добави коментар

Водещи новини