Два месеца ще се работи по цялостното възстановяване на повредената електропреносна мрежа

  • 11 февруари 2020 14:36

  • 349
  • 0
Два месеца ще се работи по цялостното възстановяване на повредената електропреносна мрежа
© Getty Images/Guliver (архив)

Два месеца ще се работи по цялостното възстановяване на повредената електропреносна мрежа, съобщи в Ловеч главният оперативен директор на "ЧЕЗ разпределение България" АД Виктор Станчев след среща с областния управител Ваня Събчева. На нея са обсъдени проблемите, свързани със създалата се кризисна ситуация в областта миналата седмица, при която заради аварии в електропреносната мрежа без ток за дни останаха хиляди абонати.

Станчев увери, че в момента в Ловешка област няма бедстващи хора и населени места без захранване.

Над 400 екипа на ЧЕЗ на стендбай при влошаване на времето

"В много от населените места сме направили временни схеми, за да захраним максимално бързо голям брой потребители. През тази и другата седмица, следващите два месеца ни предстои работа до пълното въвеждане на мрежите в добро експлоатационно състояние, доставящо качествена електрическа енергия и незастрашаващо живота на гражданите. Повредите по населените места и по мрежите, които експлоатираме бяха в такива обеми, които до момента ние не помним като щети нанесени от такова бедствие", каза Станчев.

Той допълни, че от дружеството са осигурили допълнителни аварийни групи, които ще работят и в почивните дни по сигнали на потребители.

Дружеството е разкрило през последните пет години VIP - телефонна линия за длъжностни лица, институции, кметове, детски градини, училища и др. за съобщаване за аварии, тъй като в екстремни ситуации Кол-центъра не може да поеме всички обаждания.

Проверка в ЧЕЗ заради авариите в Ловешка област

Станчев поясни още, че през последните три години инвестиционната програма одобрена от регулатора е приблизително 100 милиона лева на година.

"Това са средства, които се влагат в мрежата. Стартирахме и един процес на дигитализация на мрежата с цел бърза локализация и бързи превключвания, за да можем да спестим време и човешка намеса. Всяка година извършваме и огледи на съоръженията и там, където е необходимо, ги подменяме", посочи още Виктор Станчев.

Последвайте канала на

Novini.bg
349 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини