МВнР препоръчва на българските граждани да не пътуват до Китай

  • 01 февруари 2020 16:38

  • 529
  • 1
  МВнР препоръчва на българските граждани да не пътуват до Китай
© Getty Images (архив)

Във връзка с актуалната ситуация с развитието на епидемията коронавирус 2019-nCoV, от днес, 01 февруари 2020 г. Министерството на външните работи на България повиши индекса на риска при пътуване до Китай до Ниво 4:  Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост).

„Препоръчваме настоятелно на всички български граждани, не само на територията на България, но и където и да се намират, да не пътуват в Китай“, заяви пред медии вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на след среща при министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г във връзка с мерките за ограничаване и разпространение на коронавируса в България. На срещата присъстваха още министрите на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през и на вътрешните работи Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС,.

Световната здравна организация оценява риска от новия коронавирус като „много висок“ за Китай, а на регионално и международно ниво като „висок“.

Борисов за коронавируса: Рисковете са големи

На 30 януари 2020 г. по препоръка на Комитета за извънредни ситуации, генералният директор на СЗО, д-р Тедрос Гебрейезус е декларирал, че избухването на епидемията на коронавирус 2019-nCoV представлява извънредна ситуация в областта на общественото здравеопазване от международно значение.

Трима български граждани към момента са заявили, че искат да напуснат град Ухан в Китай. Един от тях е с двойно, включително германско гражданство, и вече е излетял за Германия като ще остане там в 14 -дневна карантина.

Другите двама български граждани се очаква да излетят от Ухан късно тази вечер българско време на борда на френски самолет в рамките на общоевропейска операция. В момента двамата български граждани вече са на територията на Генералното консулство на Франция в Ухан в очакване на полета. По план самолетът ще кацне в Южна Франция в неделя. Създадена е организация българските граждани веднага след това да бъдат доведени в България с военно-транспортния самолет „Спартан“, придружавани от медицински екип от Военно-медицинска академия и ще останат във ВМА под карантина. В случай, че са показали признаци за заболяване на борда на самолета на път за Франция, ще останат под карантина във Франция.

„Искам да благодаря на нашите служители от посолството ни в Пекин за това, че оказват огромно съдействие на българските граждани. Благодаря и на китайските власти, с които сме в постоянна връзка, за това, че взимат всички мерки за ограничаване разпространението на този вирус“, подчерта Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Последните данни на СЗО от 31 януари, 2020 г. сочат за 9826 потвърдени случая на заразяване с коронавирус 2019-nCoV в световен мащаб, от които 9720 – в Китай. Броят на случаите с подозрение за заразяване с вируса в страната са 15 238, тежкоболните са 1527, а смъртните случаи до момента – 213. Извън Китай, СЗО съобщава за 106 потвърдени случая в 19 страни.

Последвайте канала на

Novini.bg
529 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Да

2020.02.01 | 19:04

1

да ще кажеш че всички българи са хукнали за Китай ,то едно министерствооо

Добави коментар

Водещи новини