Прекалено сме голи и малки… точно ние да се гаврим с природата!

  • 28 януари 2020 16:43

  • 2588
  • 0
Прекалено сме голи и малки… точно ние да се гаврим с природата!
© Pixabay/КОЛАЖ: Novini.bg

В голямата игра на надцакване, използване на ресурси, догонване, разораване на планетата, крадене на благата ѝ, замърсяването ѝ, играта на големия бизнес и политика, ние – в България, сме прекалено малки, за да си позволим да сме толкова нагли, на колкото се правим. 

Когато коронавирусът удари Китай, Китай реши да построи болница за една седмица… на нас ни трябват три седмици, за да получим реактивите, които доказват болен ли е или не даден човек. 

Китай строи специална болница за заразени с новия коронавирус

Когато през 2015 г. язовирите в Калифорния започнаха да намаляват драстично, властите се впрегнаха и взеха учените в отбора си. Но не за да им измислят PR оправдание как точно те не са били виновни, видите ли; а вместо това заработиха, за да измислят как да се спасят! Тази концепция е все още непозната в беге. Тогава беше използвана странната, но ефективна технология „черни топки“, с което изпаряването на водните басейни беше редуцирано. 

Ние… ние имаме за пример Перник, на който вече е късно да се помага. Там започват от нулата. И не се знае колко време ще им отнеме да си стъпят на краката. България, Европа, 21 век, 2020 г…. 

"Галъп": 2/3 от българите смятат, че за водната криза са виновни институциите

Да вземем човешката дейност: всяко надигане на воден басейн покрай дъждовете тук води до наводнение – ефект на незаконното строителство, поголовна сеч и унищожаването на естествените прегради; замърсяването на въздуха от въглищната индустрия (същата тази, която Германия, например, спира), замърсяването с горенето на боклуци, защото в гетата не могат да си позволят да си плащат на монополиста Топлофикация, който в същото време, се говори, че изхранвал не една и две партии и затова никой не искал да го „бутне“; и още, и още… сега и отровената Марица. 

Разберете: ние не сме Китай, не сме САЩ – нито ще реагираме светкавично, нито качествено. Да, имаме експерти и специалисти, но те са: а). накарани да замълчат, че ни развалят имиджа; б). използвани, за да съчиняват версии, с които да се изчисти имиджът на виновните. 

Няма точка в). 

И тук вече опира до личната отговорност на всеки един от нас. От най-малките жестове: не цапай, защото, видиш ли: те всички така правят…! Това е тъпо. България е пълна с кретени, внимавай на кого подражаваш. След това: научи детето си да не цапа! Не само „защото е лошо“, научи го защо е добро другото. До най-големите жестове и мерки: изисквай от тези над теб да са изрядни с природата и когато еколозите протестират, не ги плюй, че ти развалят рахата и раки-о-пиенето – утре може да нямаш нито рахат, нито ракия, нито… утре. 

Точно ние не можем да си позволим да сме толкова безхаберни. Ако си дребен, кльощав зубър с 8 диоптъра… в училище не се заяждаш с големите, нали? Ако си толкова безпомощен, като нас, не ми се струва редно да се „заяждаш“ с природата. 

Ние ли сме най-големите кретени в Европа? Хем сме безсилни срещу бедствията, хем с пълно гърло крещим, за да ги каним тук, хем сме слаби, хем се гаврим с природата. И, замисли се – онези, от които зависи, са тук сред нас – те дишат същия въздух и се разболяват от същите болести, но ВЪПРЕКИ ТОВА алчността им не знае граници – лекуват се и пак грабят, съсипват и трупат отрови. 

Полицаи се натъкнаха на поредния боклук от Италия

Тези, които вкарват боклука от Италия, тези, които създават условията да се замърсява въздуха, за да им е готино на някакви си фирми… ами те живеят тук сред нас. Те също страдат здравословно, но продължават. Понеже те не показват наченки на здрав разум или елементарно чувство за самосъхранение, изглежда е наше задължение да им го набием в главите. 

Държавата ни стана „неизвестен извършител“

А сега – за тези, които все смятат, че нищо страшно няма, че природата им е подчинена и те са каймакът и венецът на еволюцията:

Преди по-малко от половин година написах: „След като хората се държат като вируси, то тялото на приемника – планетата ни – би следвало да се опита да се отърве от нас. Така е редно[…]Земята май е намерила поетично красив начин да ликвидира човечеството преди да е прекрачило границата[…]живеят древни вируси и бактерии. Непознати на човека. Такива, за които никой няма имунитет и не знае как да се предпази. В свой материал за BBC Earth Джазмин Фокс-Скели ни подсеща, че няма и век откакто е открит антибиотикът, а бактериите вече са се научили да мутират и еволюират – да стават резистентни. А какво ще стане, ако се изправим срещу изцяло непознати вируси, бактерии, микроби? Според еволюционния биолог Жан-Мишел Клавер, от университета в Марсилия, вируси, които са предизвиквали глобални епидемии преди хиляди, десетки хиляди или стотици хиляди години, са скрити в леда, който се топи все по-бързо“…

Една добра и една лоша новина за Земята

 

Планетата отвръща на удара. Нищо повече. 

За по-добър „ефект“ (о, красотата и иронията в плана на природата…!) избухването на коронавирусът става точно в момента, в който максимално много хора от цял свят отиват в Китай, за да се радват (като туристи) на честванията за Китайската Нова година. 

Също така: в Азия се наблюдава (според много организации за защита на животните) най-ужасното отношение на хората срещу животни. Особено в Китай. Коронавирусът е…

… от животински произход! О, сладка ирония. 

И още, и още ирония: Търговията с диви животни увеличава риска от епидемии...

Търговията с диви животни увеличава риска от епидемии

 

А в България… а в България бракониерите са повече от песъчинките на плажа и звездите в небето… 

Само казвам. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
2588 0

Свързани новини

Водещи новини