Фандъкова: София е длъжна да помогне на бедстващите в Перник

  • 28 януари 2020 08:23

  • 945
  • 4
© Нова телевизия

София има възможност да помогне да бедстващи хора на 30-40 километра от нас. Към този момент имаме техническа, капацитетна възможност. При гаранции за София, смятам, че сме длъжни да помогнем. В същото време задаваме въпроси и искаме гаранции. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска по повод днешното заседание на Столичния общински съвет, на което ще бъде гласувано предложението на правителството за осигуряване на допълнително водоснабдяване на Перник през ВиК инфраструктурата на София.

Днес ще се разглежда от Общинския съвет докладът, с който СОС да даде право по водопровода на София да премине вода до 300 литра в секунда - количество, което да захрани бъдещата връзка с новия водопровод за Перник. Не става дума за промишлени количества вода, заяви Фандъкова.

Капацитетът на този водопровод е 1700 литра в секунда. В момента се подават 1000 литра в секунда, а с водата за Перник ще се подават 1300 литра в секунда. Направени са необходимите тестове, посочи тя.

Столичният общински съвет решава за водата към Перник

Във водопреносната и водопроводната мрежа на София нивата се следят в реално време. Във всеки един момент знаем какви количества вода има в системата на София, къде се налага пренасочване. В язовирите "Искър" и "Бели Искър" има нужните количества вода за София за години напред, категорична е Фандъкова.

Държавата трябва да гарантира, че още тази година ще започне ремонт на стената на язовир "Бели Искър". Не съм експерт, но е ясно, че не трябва да се източва язовирът заради този ремонт. А освен това състоянието му да се следи във всеки един момент и ако е застрашен водният баланс на София, да има спирателен режим, подчерта кметът на София.

Проблеми по мрежата има и те се отстраняват. Много от тях се дължат на незаконни присъединявания, посочи Фандъкова. Тя съобщи, че незаконните присъединявания към водопроводната мрежа на София са около 800 годишно.

Кметът на София коментира и вчерашния протест пред МРРБ с искане за оставка на правителството, при който се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция, като имаше пострадали и от двете страни. Изключително неприятна ситуация. Всички граждани имат право да протестират мирно, но не е редно да се стига до сблъсъци и да се нарушава обществения ред, заяви Фандъкова.

Протестиращи опитаха да щурмуват сградата на МРРБ, има обгазени

Режимът на протестите е уведомителен. Не даваме разрешение, съгласуваме действията с организаторите на протеста. Спазването на реда е ангажимент на организаторите на протеста, уточни тя.

Финансовата част ще се уреди между двата ВиК оператора. Няма основание да се променят сметките за софиянци. Разбира се КЕВР ще ги определи, каза още столичният кмет. 

Последвайте канала на

Novini.bg
945 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
1

2020.01.28 | 10:40

4

В цялото ерчене е интересен въпросът какво ще правим, ако Софийска вода откаже да съдейства за този пренос. Концесията й е само за София, няма задължения да върши допълнителни дейности.

ПК

2020.01.28 | 08:42

1

Браво! Няма да забравим!

Отвратен

2020.01.28 | 10:30

3

Тъпа от тъпанарска отвратителна политическа партия!

Б

2020.01.28 | 09:17

2

Грешка! Водата е на България....няма такова нещо София да помага! София не е България и всичко не и е бащиния!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини