Кога ще се възстанови река Марица след екокатастрофата

  • 26 януари 2020 08:42

  • 3298
  • 4
Кога ще се възстанови река Марица след екокатастрофата
© кадър - бТВ

От водите на река Марица между Пловдив и Пазарджик изплуваха стотици килограми мъртва риба. Това е екокатстрофа за района. Изпомпването на питейна вода от кладенците в близост до речното корито бе прекратено от ВиК- Пловдив.

Полиция и представители на РИОСВ започнаха проверка в пазарджишка фирма за преработка на пластмаса, която е заподозряна за масовото отравяне на речната риба. От компанията отричат да имат вина, информира бТВ.

Разследват мъртвата риба в река Марица

Директорит на РИОСВ - Пазарджик разкри, че са проверили фирма за преработка на пластмаси, тъй като във водните показатели е  имало остатъци от пластмаси. "Установи се, че във фирмата водата е замътена с примеси. Незабавно уведомих окръжния прокурор, директора на областна дирекция на МВР и те предприеха съответните действия. Започва досъдебно производство. Мисля, че два или три пъти сме ги глобявали миналата година. В момента преустройват пречиствателна станция, която е на финал. Аз също не съм запознат с причините“, обясни Костадин Гешев.

„Бедствието е голямо. Тонове риба измряха и това е една голяма екокатастрофа. Има риби, които няма как да зарибим", каза Валентин Данаилов, който е от риболовно сдружение "Олимпик 2002".

По думите му оттук нататък ще са необходими най-малко 10 години, за да може животът в реката в този участък да се възстанови.

Доброволци от сдружението са информирали населението, че рибата е негодна и опасна за консумиране. Въпреки това е имало хора, които са я събирали.

Мъртва риба изплува от река Марица

Novini.bg
3298 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
БОКЛУЦИТЕ

2020.01.27 | 11:26

4

"два или три пъти сме ги глобявали миналата година" - ЗА ТАКОВА ОТРАВЯНЕ НА ЗАПАД ЩЕ МУ ЗАПОРИРАТ ВСИЧКО И В ЗАНДАНА, А ТУКА СИГУРНО ПО 300лв ГЛОБА Е ПЛАЩАЛ БОКЛУКА

2020.01.26 | 10:48

3

IZBIITE cervenite kapitalisti i vsicko shte si doide na miastoto!

wolfenshtine

2020.01.26 | 09:57

2

zatvaraite tezi firmi koito izhvarliat otrovite si v rekite

шопендар

2020.01.26 | 09:13

1

в такива случаи се разбира дали закона е добър и работещ,тези изроди които са унищожили екоситемите на реката трябва да бъдат осъдени да покрият разходите по възтановяването.

Добави коментар

Водещи новини