НКБТХ се грижи за 25 жертви на трафик

  • 22 януари 2020 12:23

  • 198
  • 0
НКБТХ се грижи за 25 жертви на трафик
© Pixabay

25 жертви на трафик са получили подкрепа в специализираните услуги за пострадали от трафик към Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) в градовете Бургас и Варна през 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Национална комисия за борба с трафика на хора. 

От тях 19 са били експлоатирани сексуално, двама трудово, а четирима са въвлечени в трафик с цел принудителна просия. При част от случаите е предприето и настаняване на пострадали жени заедно с децата им (4 обгрижени деца), с оглед необходимостта от защита.

Разбиха банда за трафик на бели робини

Услугите, управлявани съвместно с неправителствените организации Фондация „SOS – семейства в риск“ и Асоциация „Деметра“, предоставят възможност за настаняване на възрастни и деца непосредствено след завръщането им в страната при случаи на трансграничен трафик или при необходимост в случаите на вътрешен трафик.

Според конкретните нужди, на лицата се предоставя хуманитарна, психологическа, социална, медицинска помощ, както и правно консултиране. В услугите се изпълняват реинтеграционни програми за жертвите, включващи съдействие за изготвяне на документи, намиране на работа за възрастните, преквалификационни курсове и/или реинтегриране в образователната система.

През 2019 г. 9 от получилите подкрепа са успешно интегрирани на пазара на труда.

Всички обгрижени лица в приютите на НКБТХ съдействат на разследващите за разкриване на престъплението.

Междувременно към центровете за закрила и подкрепа, функциониращи към приютите, психологическо и правно консултиране са получили още 4 лица – жертви на трафик.

Към настоящия момент в услугите към Комисията са настанени 8 пълнолетни лица и 2 деца заедно със своята майка.

(Снимка: Национална комисия за борба с трафика на хора)

Последвайте канала на

Радина Лазарова
198 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини