Фандъкова: Бабуването днес означава професионализъм

  • 21 януари 2020 11:46

  • 406
  • 1
© Novini.bg

Кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска присъства на ритуала "миене на ръце" по повод Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден, в Първа САГБАЛ "Света София", предаде репортер на NOVINI.BG.

Градоначалникът на столицата поздрави лекарите за празника им. "Ние ще продължим да помагаме на нашите двете общински болници - "Света София" и "Шейново", и ще дофинансиране болницата с половин милион лева.", каза тя. По думите ѝ близо два милиона лева са инвестирани в Първа АГ пред последните две години.

Фандъкова ще отбележи Бабинден в Първа САГБАЛ „Света София“

Фандъкова подари икона на Света София на майката на бебе Катрин, която присъстваше и участваше в ритуала и ѝ пожела здраве. "Днешният празник няма нищо общо с бабуването от едно време, а означава много голям професионализъм. Това е общинската болница, в която се родиха най-много бебета през изминалата година", каза още Фандъкова.

Тя пожела повече здрави родители и деца през новата година. 

"Тази година общо бюджетът за здравеопазване, които залагаме е 54,5 млн. лева, от тях 31 млн. лева са от общинския бюджет и 10,5 млн. лева ще насочим за дофинансиране към всички общински болници.  Първа АГ Болница ще се дофинансира с 500 000 лева. Това е голяма помощ за нашите болници - "Света София" и "Шейново". Гордеем се с нашите болници.  София може да бъде град на младите хора и на децата. Искам да поздравя всички акушери, всички лекари и санитари. В "Света София" са инвестирани близо 2 млн. лева за ремонти и ново оборудване, но най-важни са лекарите и акушерите. Ще проучим възможността да помогнем и тази година на болница. Д-р Коларова ме информира, че са на печалба. Ние не очакваме никакви дивиденти от болниците, а те ще ги инвестират в хора и в апаратура", заяви Фандъкова. По повод инвитро програмата тя каза, че са родени 13 бебета. "Общинската програма е малко по-различна, тя насърчава донорството на яйцеклетки. Ще продължим да помагаме", категорична бе тя.

Обелязваме Бабинден по стар стил

Що се отнася до проблемите с водата на Перник, тя заяви, че е поискала цялата експертиза и "Софийска вода" трябва да гарантира водоподаването на София. "Трябва да си помагаме, но това няма да е за сметка на софиянци. Трябва да се направи ремонтът на "Бели Искър" без да се източва водата. Обемът му няма да бъде надвишаван, а аз искам да е по-малък. Увериха ме, че е възможно. Що се отнася до рилския водопровод - аварии се случват, но те ще бъдат отстранявани. Столична община ще поиска спирането на вода към Перник, ако се появи какъвто и да е риск за софиянци. Наблюдава се целият водопоток в реално време и при нужда - ние ще реагираме", отсече Фандъкова. 

Последвайте канала на

Калина Христова
406 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
оцелял от "градежа" СДС-арски българин

2020.01.21 | 12:27

1

Ако имаше държава ,така щеше да те е избабувала до сега в Сливенския, та свят щеше да ти се завие!

Добави коментар

Водещи новини