Няма завишени нива на серен диоксид в Перник

  • 17 януари 2020 08:46

  • 195
  • 2
Няма завишени нива на серен диоксид в Перник
© Кадър: БТВ

Няма превишение на нивата на серния диоксид във въздуха на Перник днес. Това показват данните на Системата за информиране на населението. Отклонения обаче бяха регистрирани два поредни дни.

Днес хората в Перник ще могат да дишат по-леко. Мъглата я няма, а от снощи духа вятър. Последно завишени стойности на серен диоксид бяха измерени вчера около обяд.

Измервателната станция в Перник спря да отчита серния диоксид

Към 8:00 ч. днес серният диоксед във въздуха е 11 микрограма на кубичен метър, много под часовата норма, заяви експерт в РИОСВ пред БТВ. Прахта също е под нормата. Стойностите са такива от вчера след 15:00 ч., когато се променят атмосферните условия.

„В предишния кметски мандат имаше възможност за кандидатстване за финансиране по програма Околна среда и води, за 11 млн., които бяха разпределени за 7 града. За съжаление Перник не е изготвил качествена програма и не е получил пари. Те щяха да бъдат насочени към всички, които използват твърдо битово гориво и сега ще трябва със собствени средства да подобряваме качеството на въздуха“, обясни кметът на града Станислав Владимиров.

Според него трябва да се поставят филтри на всички домакинства, които използват твърдо битово гориво. Кметът съобщи, че вече е изпратил писмо до министъра на околната среда и водите за поставяне на още една станция за измерване на качеството на въздуха.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
195 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.01.17 | 11:21

2

Стига със тоя Перник аман вече омръзнахте

2020.01.17 | 09:17

1

А бе тия идиоти бандити,разбойници мафиоти бизнесмени, взеха народа за мезе бе българино .Народа не може да диша ,въздуха отровен, водата източена от природата ,тия продължават с мантрата ,че всичко е окей ..

Добави коментар

Водещи новини