Вили Лилков: Полицията е абдикирала от задълженията си

  • 29 март 2012 10:41

  • 1096
  • 0
Вили Лилков: Полицията е абдикирала от задълженията си
©

"Полицията тотално е абдикирала от поддържането на обществения ред в София и това го наблюдаваме на всеки метър". Това каза зам.-председател на Столичния общински съвет Вили Лилков.

„Като се започне от неправилно паркираните автомобили, които в София са десетки хиляди, които във всеки момент би трябвало да понесат много сериозни санкции и това да бъде като голямо постъпление в общинския бюджет. Паркира се пред очите на полицията и никой не реагира. И се продължи през каруците, през други нарушения на обществения ред”, допълни Лилков.

По думите му София е станала град, в който всеки прави каквото си иска пред очите на полицията.

„Не може общината да се занимава с поддържането на обществения ред. Вие представяте ли си какви служби трябва да имаме ние, пък и на всичкото отгоре нямаме и правомощия по закон, за да можем да поддържаме обществения ред, да се занимава и общината с каруците”, каза още Лилков.

Общината е длъжна да издаде наредба и да изиска от полицията. „Ние не случайно всяка година правим годишни срещи на общинския съвет с шефовете на Столична дирекция на вътрешните работи. Те трябва да ни представят подробен доклад за това как поддържат обществения ред в София. Повече от две години такива срещи изобщо не е имало. СДВР изобщо не проявява активност да дойде в общинския съвет и да се отчете. Ние имаме споразумение с тях, че всяка година те трябва да дават отчет за това как поддържат обществения ред – не как се борят с битовата и другата престъпност, а как се борят с поддържането на обществения ред”, посочи Лилков.

Според него шумът, замърсяването, неправилното паркиране, битовите скандали, повикванията по молби на граждани, жалби от шумни заведения и от пиянски свади заливат общината.

„Ние сме безсилни, освен да ги препращаме към районните инспектори и към полицията, защото районните кметове нямат нито тези правомощия, нито възможности да влияят върху тези неща. Вижте какво става с тези дискотеки не само в Студентския град – и в кварталите. Аз мога да ви посоча една направо нечувана история, която се развива в момента на бул. „Ал. Дондуков” и ул. „Бенковски” – огромна дискотека, която е докарала до полуда няколко кооперации и няма никаква реакция. Всяка вечер идват полицаите, регистрират поредния скандал, побоища, шум и си заминават и няма никаква промяна на ситуацията. За какъв обществен ред говорим в София?”, каза общинският съветник Вили Лилков.

Последвайте канала на

1096 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини