Експерт: България запазва мястото си на газовата карта

  • 09 януари 2020 12:31

  • 249
  • 0
Експерт: България запазва мястото си на газовата карта
©

България само ще спечели, че трасето от "Турски поток" ще премине през страната ни. Това каза специално за БТА енергийният експерт Атанас Тасев. По думите му страната ни няма вече да се интересува от отношенията между Русия и Украйна в газовата сфера.

"Ние осигуряваме стабилност за доставките за нас. Това е най-важното", изтъкна Тасев. Той допълни, че освен това България може да транзитира природен газ за Украйна. Тасев уточни, че тръбата с капацитет 14 млрд. куб. метра, която отиваше в Турция, и от днес не се ползва вече, България има възможност да обяви капацитет, за да може украинците да купуват газ от Турция.

Енергийният експерт допълни, че "Булгартрансгаз" вече са обявили на станция "Негру Вода" /входната точка за природен газ към Румъния/ капацитет от 15 млн. куб. метра газ на дневна база. Според Тасев това означава, че около 5-6 млрд. куб. метра газ годишно вече могат да се транзитират по посока Румъния, Молдова и Украйна. "Има една прекрасна възможност ние да направим реверанс към Украйна, а всичко това се заплаща", изтъкна Атанас Тасев.

България има и действаща слапова схема с Гърция, която е от порядъка на 6 млн. куб. метра газ, което е около 2-2,5 млрд. куб. метра годишно, посочи още Атанас Тасев. Това е възможност за диверсификация. Освен това втечненият газ също влиза в газопреносната система, отбеляза експертът.

С пускането на интерконектора между Комутини - Стара Загора, което ще стане до края на тази година, ще даде възможност на България да получи 1 млрд. куб. метра азерски газ. А като се пусне регазификационният терминал /б.р. Александруполис/ там капацитетът е общо 5 млрд. куб. метра, добави Тасев. Той уточни, че засега този капацитет е от 3 млрд. куб. метра, но може да стане 5 млрд. куб. метра. "Ето виждате какви възможности имаме за транзит, защото нашата консумация е малка", отбеляза Атанас Тасев.

"Това, което направихме в момента - ние се запазихме на газовата карта като транзитираща страна", заяви Атанас Тасев. Той уточни, че реално, когато се направи връзката със Зайчар /на българо-сръбската граница/, България ще направи пълна междусистемна свързаност. Причината е, че страната ни е дала възможност по всички възможни направления да получаваме и да подаваме газ. "Т.е. ние оставаме транзитиращ фактор на Балканите", добави Тасев. Турция, която не е на Балканите, става газов хъб.

 

Вучич: С "Турски поток" се градят вените на енергийната сигурност

 

От вчера около 14 млрд. куб. метра към Турция вече не преминават през България и страната ни получава транзитни такси, но ние ще получаваме компенсацията, защото ще транзитираме газ към Сърбия. Освен това се отваря капацитет към Молдова и Украйна, допълни Тасев.

От промяната на входната точка за доставка на природен газ, която от 1 януари тази година стана "Странджа 2", България ще спести около 80 млн. лева от таксите за пренос, каза още Атанас Тасев. Той уточни, че това ще позволи да намалее цената на руския природен газ за българските потребители.

Енергийният експерт припомни т.нар. антимонополно дело между Европейската комисия срещу "Газпром", на което руската компания е направила отстъпки. За България е договорена промяната на входната точка за доставка, което ще позволи да намалее цената на природен газ. Според Тасев най-важното от това дело е, че е написано, че руската страна няма никакви претенции по отношение на спрения проект "Южен поток". Претенцията щеше да бъде 900 млн. евро, посочи Тасев.

Ако България не беше правила нищо по Трансбалканския газопровод, страната ни е щяла да получи около 1 млрд. евро до 2030 г. Само от реализацията на "Балкански поток" България ще получава по 400 млн. лева годишно от транзита на газ за Сърбия. Като се добавят и останалите транзитни възможности, които България има, страната ни със сигурност ще спечели, отбеляза експертът.

Последвайте канала на

Novini.bg
249 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини