Вижте какво ще се случи на пазара заради откритото ново огнище на африканска чума

  • 06 януари 2020 15:45

  • 5153
  • 3
Вижте какво ще се случи на пазара заради откритото ново огнище на африканска чума
© Pixabay

В Никола Козлево е една от най-големите свинеферми в страната, едно от най-големите месопреработвателни предприятия. Неминуемо, откриването на АЧС там ще окаже много сериозно влияние на самия пазар на месо. Потребителите ще го усетят скоро,  каза за БНР бившият министър на земеделието Мехмед Дикме.

Той коментира, че преките загуби за предприятието са около 10 млн. лв, но косвените могат да бъдат над 2-3 пъти по-големи.

 

Ново огнище на африканска чума в индустриална ферма в с. Никола Козлево

 

Епидемията от африканска чума по свинете не е отшумяла, а напротив – разпространението ѝ продължава, категоричен е той: „В близките месеци, а може би и в близките години, ако не се предприемат сериозни и адекватни мерки, трудно ще отшуми. В Германия бяха включени военни хеликоптери за борба с чумата по свинете…“.

Дикме оцени като „смешна“ оградата по границата с Румъния. „Още тогава не бяха предприети необходимите мерки. Трябваше да се направи 30- километрова зона и абсолютно всичко да бъде умъртвено в тази зона…“.

„Чумата е в цялата държава. Ако питате ловните стопанства или ловните дружинки, те ще ви кажат, че в момента дивите прасета в Северна България, в Странджа, в Средна гора, в Стара планина почти вече са изчезнали. Най-големият проблем в момента не е борбата с чумата във фермите, а борбата с чумата в гората. Хората, които се занимават с дърводобив, и колите, които изнасят дървесината, са преки преносители. Вече няма какво да се направи, за да се справим с епидемията. Може би държавата очакваше, че времето ще застудее, ще има много ниски температури няколко месеца и по този начин ще бъде ограничена чумата. За голямо съжаление, държавата направи абсолютно всичко, което беше по силите ѝ към настоящия момент“, заяви той.

Хората не трябва да се притесняват от чумата по свинете, подчерта Дикме. В следващите 3-4 години диви прасета почти няма да има, категоричен е той.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
5153 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
240 Ай дука ни докараха до тука

2020.01.07 | 16:47

3

Какво се случва ли!?
Сик-аджиите и "партньорите" им богатеят,единственият работещ отрасъл от селското стопанство се унищожава,а стадото се храни с западняшка мърша.

Чумата

2020.01.07 | 14:07

2

Не е при свинете, а при правителството.

2020.01.06 | 17:46

1

Спираме да ядем свинско.

Добави коментар

Водещи новини