Еколози пак скочиха срещу промени в Закона за горите

  • 28 март 2012 15:05

  • 534
  • 0
Еколози пак скочиха срещу промени в Закона за горите
©

Срещу готвените промени в Закона за горите се обявяват отново от Коалицията „За да остане природа в България". Според еколозите промените, които ще се гледат на второ четене в земеделската комисия в парламента, поставят на карта бъдещето на голяма част от българските гори.

Природозащитниците алармират, че е върнат за разглеждане текст, който отпадна преди години, даващ възможност горите до 2 ха да се ползват без горскостопански програми. „Благодарение на такъв текст се изсякоха до голо почти всички частни гори из равнинните области на страната и в Стара планина", съобщават още от коалицията.

Те се обявяват и срещу предложението на председателя на комисията Десислава Танева, което предвижда строителство без изключване от горски фонд – към просеките за лифтовете и влековете са добавени горните и долните им станции и съпътстващата инфраструктура.

Експерти на коалицията припомнят, че са изпратили на депутатите още преди месец и половина предложения за изменения на Закона за горите, чийто смисъл е да не се разрешава застрояването на държавните гори в защитените територии от частни лица. „Нека не променяме една 80-годишна традиция", призовават те.

В предложенията им се казва още: „да не се поощрява съществуването на "гори на хартия". Ако някой иска да застроява една гора, нека следва процедурата, но тази територия да не се води повече гора; строителството на нови курорти да се разрешава само след областен план за развитие на горите или общ устройствен план. Нека не позволяваме с горите да се случи това, което се случи по Черноморието – бетониране, основано само на подробни устройствени планове; всяко ползване на горите държавна собственост да се заплаща, включително за заградените ловни територии. Безплатен обяд не трябва да има, особено за сметка на обществен ресурс; да не се въвеждат мерки, които поощряват изсичането на горите. Целта на закона е да опазим гората; да не може да се удължават с административно решение сроковете за ловуване. Във всички закони за лова досега това е решавано от Народното събрание".

Последвайте канала на

534 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини