Кметът на Ботевград: Ситуацията с яз. "Бебреш" не е безопасна

Ситуацията с яз. "Бебреш" в никакъв случай не можем да определим като безопасна. Това заяви кметът на Ботевград Иван ГавалюговИван ГавалюговРоден е в Ботевград. През 1996 г. завършва ГПЧЕ „Алеко Константинов“, Правец, в паралелка с в "Сутрешния блок" на БНТ.

"По официални данни от "Напоителни системи", които са държавното търговско дружество, което стопанисва яз. "Бебреш", има около 1,470 млн. куб. метра вода от полезния обем на язовира, който може да се ползва за питейно-битово водоснабдяване основно на Ботевград и околните села. Това е основният източник", обясни кметът на Ботевград.

"Ситуацията в никакъв случай не можем да определим като безопасна, тъй като вече веднъж през октомври месец 2016 г. стигнахме до кота мъртъв обем на яз. "Бебреш". Сигналната лампа на нас ни е светнала много по-рано. Аз съм информирал официално "Напоителни системи" с писмо от юни месец, когато язовирът беше полупразен въпреки пролетното снеготопене и дъждове, които в интерес на истината не бяха толкова обилни", допълни Гавалюгов.

Според тях обаче непосредствена опасност не съществува.

"Беше ми отговорено че те имат информация, че МВЕЦ "Бебреш“ работи, но те вече са ги предупредили да прекратят тази работа", обясни още кметът.

"Държа да отбележа обаче, че разрешителни за водочерпене се издават от "Басейнова дирекция" – дирекция към Министерството на околната среда и водите, а водоподаване във връзка с това разрешително в конкретния случай подават "Напоителни системи" – държавно търговско дружество с принципал Министерство на земеделието и горите. А за това градът да има вода отговаря държавно търговско дружество ВИК - София, което пък е с принципал Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Три министерства са в този казус", допълни Иван ГавалюговИван ГавалюговРоден е в Ботевград. През 1996 г. завършва ГПЧЕ „Алеко Константинов“, Правец, в паралелка с.

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет