Лековит храст краси пейзажа през зимата в ботаническата градина в Балчик

  • 31 декември 2019 11:56

  • 370
  • 1
Лековит храст краси пейзажа през зимата в ботаническата градина в Балчик
© Булфото

Лековит храст краси пейзажа през зимата в Университетската ботаническа градина в Балчик, съобщават от парка. Вечнозеленият Зантоксилум /Zanthoxylum armatum/ идва от Азия, като е разпространен от Индия до Япония. Семената на растението наподобяват черния пипер и могат да се стриват и да се използват като подправка, посочват от Ботаническата градина.

Традиционната медицина познава плодчетата, клонките и бодлите на храста като лек срещу зъбобол. От листата може да се свари чай при болки в стомаха, а приготвени като паста - облекчават порезни рани. Според ботаниците корените на Зантоксилума се използват и за вътрешно пречистване, като се сваряват, а водата се пие след филтриране.

Смолата от лековития храст, който принадлежи към семейство Седефчеви /Rutaceae/, след разреждане може да се употребява като тоник и стимулант. Зантоксилума се вписва в пейзажа на градина "Карамфила", "Разсадника", Пролетната градина, край Английския двор и на други места в Университетската ботаническа градина, допълват от парка.

Последвайте канала на

Novini.bg
370 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.12.31 | 13:02

1

Ей сега ще го ошмулят бабите, като гингкото в Кюстендил! Как можахте така да го рекламирате!

Добави коментар

Водещи новини