Тестваха новото гласово оповестяване в градския транспорт на София

  • 24 декември 2019 14:03

  • 5126
  • 0
© Марио Евстатиев

Вчера от автобусно поделение "Малашевци", потегли автобусът, оборудван с тестова информационна система, на която започнаха и пробите на новата визия на гласовото оповестяване, анонсирана от ИБИС специалистите Марио Евстатиев и Николай Александров по време на представяне на самата система преди две седмици. Именно те са инициаторите на серия от иновативни проекти, които подаряват на София.

За записване на съобщенията, експертите са привлекли известен радиоводещ и звукорежисьор, който вече е записал над 500 гласови съобщения за спирки, както и над 20 сервизни анонса(това са съобщенията например за освобождаване на вратите, маршрутна промяна или изключване за гараж от определена спирка - б.р.). Освен мъжкият глас, новото в оповестяването е, че се съобщават всички по-важни интермодални връзки, като основните такива прозвучават и на английски език. Водачът пък има "бързи" бутони, с които може да извиква различни сервизни съобщения към пътниците, които са записани в системата.

ЦГМ: 7% са нередовните пътници в градския транспорт в София

До момента, столичният градски транспорт не е разполагал с единен стандарт за гласовите съобщения, а записите, които звучат от уредбите в автобуси и трамваи са на различни артисти, с различно ниво и това осезаемо влияе върху качеството на информацията.

Последвайте канала на

Novini.bg
5126 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини