Милена НЕЙОВА: „Прегърни ме“ е красиво място за добри хора

  • 20 декември 2019 05:59

  • 1693
  • 0
Милена НЕЙОВА: „Прегърни ме“ е красиво място за добри хора
© личен архив

Милена Нейова е завършила Богословския факултет. Тя е журналист и писател. Нейни са книгите „Стоянка МутафоваСтоянка МутафоваСтояна Константинова Мутафова е българска актриса, по-известна като Стоянка Мутафова. Истинското. Смях и сълзи”, „Гласове от изгубената България”, „Жана Стоянович и Жени Божилова”, автор е на десетки пубикации, работила е в радиа и телевизии. През 2005-та година тя създаде „Ателие Прегърни ме”, което има благородната идея да създава условия и да представя творбите на талантливи деца от сиропиталищата у нас в различни сфери на изкуството. Да се отбием там преди Рождество Христово!

- Г-жо Нейова, идната 2020 година се навършват 15 години от създаването на „Ателие Прегърни ме”. Как и защо решихте да загърбите предишните си занимания и се отдадохте на тази благородна кауза?

- През далечната 2005 година работех като продуцент на седмичното предаване „Сеизмограф“ на БТВ. Тогава реших двата почивни дни, които имах (преди това нямах такава възможност, защото работата в Новините изяжда всяка свободна минута) да посветя на доброволчество. Започнах да посещавам дома (вече закрит, уви) в с. Доганово, сприятелих се с децата и с благословията на директора по онова време Емил Дунчев, Бог да го прости, започнах да организирам първите творчески ателиета по тъкачество и шивачество. Курсовете по шивачество се водеха от Калина Колева, момичето, с което създадохме ателието, и разбира се, приятели, преподаватели, които учеха децата на тъкачество. 

 

Актьорите Рашко Младенов и Марта Вачкова с талантливите деца от "Прегърни ме"

- Разкажете ни повече за заниманията и дейностите на малките творци в това „Магазинче за мечти”?

- Както стана дума, първите срещи започнаха с децата, настанени в дома в с. Доганово. Съботно – неделните заниманията се провеждаха по цял ден, като по обяд отскачахме до съседното ресторантче или пицарията.
 На следващата година, края на 2006 г., заминах със съпруга си в Москва, където той беше назначен в Български културен институт и това наложи Калина да поеме сама ангажимента да продължи срещите в ателието. През 2007 г. в Москва се проведе Осми международен фестивал на Етно модата, където ателие „Прегърни ме“ беше поканено да участва и дори спечелихме Специалния приз на публиката.
Когато се върнах в България, си дадох ясна сметка колко дълбоко аполитичен човек съм, че медиите и политиката са много далече от моите интереси. И реших да се отдам изцяло на работата с деца. Но вече на визитката ми не пишеше „продуцент бТВ“, а просто едно никому непознато с тире – сдружение „Прегърни ме“. И започнаха страховитите перипетии по неговото финансиране. Но не се отказвахме. Вземахме заеми, приятели помагаха, карахме по ръба на релефа, и продължавахме срещите с децата, като всяка година добавяхме нови дейности – Кино и психоанализа, театрални работилници, радиожурналистика, творческо писане и илюстрация на текст и какво ли още не. 

- Как си подбирате талантливите деца за проекта?

- Не подбираме ние децата. Те ни избират. Ние не сме училище по изкуства. Достатъчно е детето да се чувства спокойно и добре в нашата компания, да идват с радост. Пък ако има талант, ние ще намерим начин да му помогнем. Както съм научила и децата – ателие „Прегърни ме“ е красиво място за добри хора. Но ще трябва и да се похваля – сред нашите възпитаници имаме вече двама студенти (по актьорско майсторство и педагогика на визуалните изкуства) и две деца – ученици в Художествената гимназия за изящни изкуства и в Училището по приложни изкуства.

- Малките художници от „Прегърни ме” наскоро направиха календар с впечатляващи рисунки на художничката Фрида Кало. Защо избрахте точно нея?

- Това е поредната среща на децата с големите световни творци. Досега сме рисували по много други художници – Пикасо, Климт, Ван Гог, Лика Янко, Любен Зидаров. Що се отнася до Фрида, това беше предложение на една от нашите художнички – Руми Рачкова. Тя първо разказа на децата за нелекия живот на Фрида Кало, за нейните картини, намерихме и книга с послания от Фрида, които четяхме и разговаряхме за тях. След това децата, заедно с другите художници започнаха (по снимки на Фрида) да рисуват нейния портрет. И така се „роди“ този прекрасен календар с 15 портрета на Фрида Кало – истинско бижу!

Желаещите да помогнат откъде могат да си купят този календар или други произведения, направени от децата?
- Календарът свърши, но има много картини, кукли, картички, ангелчета, които всеки, който иска да ни подкрепи, може да премине през новооткритата галерия ПРЕГЪРНИ МЕ, която се намира на Раковски 63 и работи всеки ден от 11 до 19 ч.

- Има ли достатъчно щедри и благодетелни хора, които искат да ви помагат в благородното дело – да възпитавате „Човеци за прегръщане”, в каквито се превръщат  тези несретни български деца с ваша помощ?

- Слава Богу, имам много приятели, които ни помагат! Няма да спомена нито едно име, защото ще е несправедливо към другите, които може да пропусна, а те са стотици! Така оцеляхме през всички тези години – стискайки здраво в едната ръка ръката на изоставеното дете, а в другата – ръката на приятел, който ти вярва и помага!
Благодаря им! Те знаят кои са!
Но имам и още една новина! Тази година сдружението спечели проект по „Оперативна програма за развитие на човешките ресурси” към Министерство на труда и социалната политика. С тази финансова подкрепа на 5 декември отвори врати галерия ПРЕГЪРНИ МЕ, където ще си дават среща музите на театъра и музиката, киното, изобразителното изкуство и литературата. Красиво и уютно пространство за радостно споделяне между всички нас.

Благодарим на всички за доверието и подкрепата!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1693 0

Водещи новини