Изграждат центрове за възрастни и хора с психични разстройства в Търговищко

  • 19 декември 2019 14:15

  • 285
  • 0
Изграждат центрове за възрастни и хора с психични разстройства в Търговищко
© Pixabay

Община Търговище започва работа по проекта "Алтернатива за живот" по ОП "Региони в растеж". Ще бъдат изградени Център за лица с психични разстройства и Център за възрастни хора с невъзможност за самообслужване в село Съединение, беше съобщено на пресконференция и на церемонията по първата копка.

"Това е поредният обект по "Региони в растеж", който започваме. Целта ни е да създаваме все по-качествена социална инфраструктура и услуги, които да отговарят на нуждите на потребителите", каза кметът Дарин Димитров.

66-годишен психичноболен уби брат си в Троян

Ръководителят на проекта Димо Димов обясни, че центровете ще се помещават в двуетажна сграда, общинска собственост, с площ от близо 600 кв. м. "В тази сграда, в периода от 1967 г. до 1997 г. се е помещавало бившето училище в селото. Сега тя ще бъде преустроена, реконструирана и пристроена. Капацитетът и на двата центъра ще е от по 15 потребители", уточни той.

Дейностите по проекта включват въвеждане на мерки за енергийна ефективност, подмяна на дограмата, обособяване на спални помещения със санитарни възли към тях, кухня, дневни стаи и стаи за терапия, доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане. Ще се монтира вътрешен асансьор за хора с увреждания. Предвидени са и мерки за благоустрояване и озеленяване.

Задържаха мъж с психични проблеми във връзка с пожар в село Венчан

Предоставянето на социалните услуги в центровете ще бъде финансирано по ОП"Развитие на човешките ресурси". Дейностите трябва да приключат до края на януари 2021 г. Общата стойност на проекта е 1 109 989 лв.

Последвайте канала на

БТА
285 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини