Горивата в България - качествени, но има и проблемни

  • 18 декември 2019 08:08

  • 637
  • 1
Горивата в България - качествени, но има и проблемни
© Pixabay

51 обекта са проверени до момента в рамките на кампанията за контрол на горивата, които се предлагат на пазара. Това съобщи пред БНТ Димка Иванова, директор на Дирекция "Контрол на горивата към Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. От тези обекти са взети 77 проби, 6 от тях с несъответствия с изискванията за качество.

„Бяха взети проби от течни горива - автомобилен бензин, гориво за дизелови двигатели, както и гориво за извънпътна техника и трактори. Най-честите отклонения от изискванията за качество - това е при горивото за дизелови двигатели - пламна температура, а при автомобилния бензин - дестилационни характеристики“, заяви Иванова.

Тя определи горивата в България като качествени, но се появяват и отклонения, които могат да се проявят при неправилно съхранение и транспорт.

Протести в Иран заради повишените цени на бензина

4.3% са потвърдени проби за некачествено съдържание, каза Димка Иванова.

Инж. Георги Илиев коментира последствията за автомобилите от некачественото гориво. Той каза , че липсва регламент за реалното съдържание на пропан-бутана. Съдържанието на пропан към бутан трябва да бъде 40/60 принципно, в България се ползва 60/40, което води до масови оплаквания от клиенти през зимата. Има и голямо съдържание на сяра в пропан-бутана, което е пагубно за инжекторите.

Само през декември са иззети около 14 000 литра гориво с несъответствие към изискванията за качество. Експертите съветват да пазим касовата бележка от последно зареждане, за да можем да търсим обезщетение от търговеца.

Последвайте канала на

Десислава Станева
637 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
used

2019.12.18 | 11:02

1

Горивата тук са с ниско качество и нямат нищо общо с тези, които са в Австрия, Словения, Гърция и дори в Румъния. Зареде си колата там и ще разберете разликата. За това у нас, се чупят моторите на колите често.

Добави коментар

Водещи новини