Доц. Кючуков: Уверенията, че за българските граждани и фирми във Великобритания няма да се промени нищо след Брекзит, нямат основание

  • 17 декември 2019 15:44

  • 502
  • 0
Доц. Кючуков: Уверенията, че за българските граждани и фирми във Великобритания няма да се промени нищо след Брекзит, нямат основание
©

След като Брекзит стане факт на 31 януари, уверенията, че за българските граждани и фирми с взаимоотношения с Великобритания няма да се промени нищо, нямат никакво основание. Това заяви на пресконференция доц. Георги Кючуков, член на ИБ на ПП АБВ и отговорник по въпросите на международните отношения. Той подчерта, че в контекста на Брекзит остават серия от въпроси по отношение на българската външна политика и МВнР трябва да създаде структура, която да отговаря за преговорите в преходния период.

„Въпросът ни е има ли МВнР човек или структура, която да отговаря за преговорите в 11-месечния преходен период, който ще последва след 31 януари. Има ли анализи какво нашата страна може да загуби от споразуменията за Брекзит. Имаме ли стратегия и какво искаме да постигнем. А какво ще стане с българските граждани, фирми, които имат взаимоотношения с Великобритания. Единственото, което излиза от британското правителство е, че европейските граждани няма да се ползват с никакви привилегии по отношение на гражданите от трети страни“.

Брекзит ще има! Ето какви са условията, за да получите регистрация във Великобритания

Доц. Кючуков е категоричен, че в българското външно министерство трябва да се формира щаб, който да анализира и вътрешните промени на Обединеното кралство с отношение към българските граждани.

„На базата на информация от Даунинг стрийт 10, след Брекзит ще се издават 3 вида визи. Първите са за особено надарени хора. Визите се издават моментално и без проблем. Вторите са сериозни специални хора, от които икономиката на Великобритания се нуждае. Третите визи са за всички останали. Там попадат и една голяма част от българските граждани. Призоваваме да се създаде, ако няма, щаб в МВнР, който да анализира и вътрешните промени на Обединеното кралство. Възникват много въпроси и прави странно впечатление мълчанието на нашите институции“.

Последвайте канала на

Десислава Станева
502 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини