Гражданско сдружение не вярва, че в ТЕЦ - Перник ще се гори само биомаса

След редица граждански протести и установено използване на неразрешен вид гориво, през септември временно бяха спрени част от мощностите на "Топлофикация Перник". Заради създалото се напрежение през октомври ръководството на ТЕЦ-а оттегли внесеното си инвестиционно намерение за използване като допълнително гориво на биомаса, шисти и RDF отпадъци и го замени с ново - като допълнително алтернативно гориво да се използва само биомаса. По него са постъпили 126 възражения от граждани и организации.

Гражданското сдружение "Дишай Перник" е основният двигател на обществения отпор. Пред БНР председателят му Ивайло Велинов обясни, че те нямат никакво доверие на този инвеститор. "Предишният път имаше инвестиционно намерение, което планираше изгаряне на RDF отпадъци, докато в техния двор беше складиран насипен боклук. Наскоро беше хванат в Италия също такъв насипен боклук, който предполагам тук ще влезе като RDF. Сега твърдейки, че ще изгарят биомаса, ние не можем да бъдем сигурни, че наистина ще изгарят биомаса и покрай нея няма да изгарят и нещо друго", обясни той.

Дилема пред перничани – да се къпят или да дишат!

От сдружението настояват инвестиционното намерение да премине през ОВОС.

Според вносителите на възражения срещу намерението в котлите на ТЕЦ-а да се гори биомаса няма как да се постигнат нормите, които са заложени по закон.

От своя страна директорът на дружеството Любомир Спасов обясни, че въвеждането на биогориво е предвидено в националния план за инвестиции, което се базира на директиви на ЕП за подобряване и разширяване на схемата за търговия с квоти за емисии на парникови газове на общността.

Окончателното решение ще бъде на екоинспекцията в Перник.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет